Paška ukončil schôdzu, Smer ide pred voľbami k ľuďom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Paska
Predseda parlamentu Pavol Paška Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 31. októbra (WEBNOVINY) – Hlasovaním o novele Zákonníka práce, ktorou chceli poslanci za KDH zakázať nedeľnú prácu v maloobchode, poslanci ukončili 39. schôdzu parlamentu.

Prerokovať tak nestihli šesťdesiatku opozičných poslaneckých zákonov, ktoré sa presunuli na novembrovú schôdzu národnej rady.

Predseda parlamentu Pavol Paška už skôr avizoval, že 39. schôdza nebude pokračovať na budúci týždeň a ukončí ju v piatok, pretože zákonodarcovia Smeru-SD chcú ísť medzi voličov pred komunálnymi voľbami.

Poslanci v piatok otvorili 12. deň 39. schôdze parlamentu diskusiou k novele zákona o štátnom občianstve SR. Návrh reaguje na súčasný stav, keď občania prichádzajú o štátne občianstvo proti svojej vôli.

Novela má podľa poslanca Mosta-Híd Gábora Gála odstrániť nezmyselný stav, keď občan Slovenska nemôže nadobudnúť občianstvo iného štátu bez toho, aby nestratil slovenské občianstvo. „Touto novelou chceme návrat k právnej úprave, ktorá tu platila pred májom 2010,“ vysvetlil poslanec.

Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) chcú, aby sa daň z pridanej hodnoty (DPH) na potraviny znížila zo súčasných 20 percent na 10 percent. „Prichádzame s návrhom, ktorý rešpektuje konsolidačné úsilie,“ povedal líder OĽaNO Igor Matovič. Navrhuje totiž zvýšenie dane z príjmu z 23 percent na 39 percent pre banky a regulované subjekty so ziskom vyšším ako tri milióny eur ročne. Tento krok pokryje podľa Matoviča výpadok príjmu štátneho rozpočtu zo zníženia DPH na všetky potraviny o polovicu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Igor MatovičPavol Paška
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky