Harabin napáda voľby šéfa najvyššieho súdu, nemali by platiť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Harabin
Predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 1. októbra (WEBNOVINY) – Voľba predsedu Najvyššieho súdu SR bola zmanipulovaná. Voľba by mala byť vyhlásená za neplatnú a vyvodená by mala byť aj trestnoprávna zodpovednosť. Tvrdí to bývalý šéf najvyššieho súdu Štefan Harabin.

V stanovisku, ktoré poskytol agentúre SITA píše, že: „Súdna rada doposiaľ nevysvetlila, prečo pri voľbe predsedu Najvyššieho súdu SR z vydaných 17 hlasovacích lístkov bolo do urny odovzdaných iba 15. Sudcovia a verejnosť nevedia, ktorí členovia nehlasovali a prečo. Takáto okolnosť musí byť uvedená v zápisnici,“ vyhlásil.

Generálna prokuratúra sa v reakcii na Harabinove vyjadrenia bude pýtať šéfky Súdnej rady SR Jany Bajánkovej na voľbu predsedu Najvyššieho súdu SR. „Námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky požiada v tejto súvislosti predsedníčku súdnej rady SR pani Janu Bajánkovú o informácie o voľbe predsedu Najvyššieho súdu SR,“ uviedla hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Harabin si myslí, že volebná komisia mala vyzvať nehlasujúcich členov, aby si splnili hlasovaciu povinnosť. „Ináč zostáva neozrejmené podozrenie, že hodili hlasovacie lístky a volebná komisia ich vybrala z urny,“ dodal. Upozornil aj na to, že trojčlenná volebná komisia bola zostavená iba z nominantov výkonnej moci.

Zároveň poukázal na to, že šiesti členovia Súdnej rady nominovaní vládou a zvolení parlamentom, teda nominanti Smeru, boli ráno pred voľbou u ministra spravodlivosti Tomáša Boreca na jeho pozvanie. Harabin zdôraznil, že generálny prokurátor má povinnosť z úradnej moci začať konať.

Súdna rada SR zvolila za kandidátku na post predsedníčky najvyššieho súdu Danielu Švecovú 16. septembra. Prezident Andrej Kiska by ju mal do funkcie vymenovať vo štvrtok. V májových voľbách v Sobranciach sa o tento post uchádzal aj exšéf Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej KiskaPeter ŠufliarskyŠtefan Harabin
Firmy a inštitúcie NS Najvyšší súd SRSúdna rada SR