Odmietať vojakov NATO nie je namieste, Fedor nechápe Fica

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
SITA/AP
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 17. septembra (WEBNOVINY) – Na Slovensku máme podľa podpredsedu SDKÚ-DS a bývalého ministra obrany Martina Fedora viacero stálych štruktúr NATO s vojakmi z iných členských krajín. Ako povedal v rozhovore pre agentúru SITA, na Slovensku je v Trenčíne centrum výnimočnosti NATO, ktoré sa zaoberá výskumom likvidácie výbušnín.

„V ňom pracujú odborníci, vojaci z NATO. Rovnako letisko Sliač je pre prípad núdzového stavu rozšírené a modernizované tak, aby mohlo prijať letecké prostriedky krajín NATO,“ povedal Fedor, ktorý preto nechápe vyhlásenia premiéra Roberta Fica, že odmieta základne NATO na Slovensku. „Som prekvapený, že Fico si nevie predstaviť fungovanie základní na Slovensku. My sme členskou krajinou NATO, preto aj všetky základne na našom území so slovenskými vojakmi sú základňami NATO,“ zdôraznil.

Podľa Fedora v prípade Popradu Slovensko len deklarovalo pripravenosť poskytnúť NATO modernizované logistické, skladové priestory v prípade krízy. „Odmietať prítomnosť vojakov NATO na území štátu nie je namieste. Nikto to totiž od nás nepožaduje. Členské štáty, ktoré sa cítia ohrozené agresívnou politikou Ruska, samozrejme o takúto stálu prítomnosť vojakov NATO majú veľký záujem. V našom záujme musí byť, aby sa Slovensko pripravovalo aj na krízové varianty, ale stále základne so zahraničnými vojakmi nikto nepožaduje. Ani na Slovensku, ani v NATO,“ upozornil Fedor.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Martin Fedor
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy