Rómovia dostanú štipendiá, podmienkou sú aj dobré známky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: ilustračné foto SITA/Tomáš Benedikovič

BRATISLAVA 18. septembra (WEBNOVINY) – Rómski študenti stredných a stredných odborných škôl môžu žiadať o štipendiá. Peňažná podpora je určená napríklad na školné, stravné, ubytovanie, školské potreby či cestovné. Výzvu na predkladanie žiadostí o podporu vyhlásil Rómsky vzdelávací fond, zverejnená je na stránke Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity.

Cieľom je preklenutie nepriaznivej životnej situácie, ako aj motivácia študentov, aby dosiahli čo najlepšie výsledky v škole, úspešne ukončili štúdium a následne pokračovali na vyššom stupni vzdelávania.

Zavážiť môžu aj mimoškolské aktivity

Zámerom projektu je poskytnúť študentom vzdelanie, ktoré zvýši šancu na uplatnenie a vytvorí tiež pozitívne vzory v spoločnosti. Študenti môžu o štipendium požiadať v rámci výzvy do 30. septembra. Formulár na vyplnenie, ako aj všetky ostatné informácie sa nachádzajú na stránke Minv.sk.

O peňažnú podporu môžu požiadať rómski študenti, ktorí študujú denne, ukončia školu maturitou a svoj záujem o vzdelanie prejavujú aj v školských či mimoškolských aktivitách. Podmienkou sú takisto dobré výsledky v škole. K formuláru žiadateľa o podporu je potrebné priložiť kópiu vysvedčenia za školský rok 2013/2014, potvrdenie o príjme rodiny, ako aj potvrdenia od pedagogických pracovníkov či vedúcich krúžkov. Na stránke ministerstva vnútra je uvedená tiež adresa, na ktorú treba formulár s požadovanými prílohami poslať.

Štipendium je určené len pre rómskych študentov

Podmienkou sú študijné výsledky a pravidelná dochádzka. Podpora môže byť stredoškolákom vyplatená v troch sumách – 30 eur mesačne, 40 eur mesačne a 45 eur mesačne. Finančná podpora je pre študentov určená na obdobie od septembra tohto roku do júna 2015. Vyplatená bude v troch splátkach, a to v novembri tohto roku a vo februári a v júli budúceho roku.

Projekt okrem finančnej podpory poskytuje stredoškolákom aj mentoring, o ktorý sa môže uchádzať stredná škola. Podľa informácií na stránke úradu splnomocnenca vlády pre rómske komunity to znamená, že študent bude mať prideleného mentora, s ktorým sa bude pravidelne stretávať. Jeho úlohou je pomôcť študentovi dosahovať čo najlepšie študijné výsledky, prekonávať problémy s učením, sprostredkovať doučovanie či pomáhať pri jeho sociálnej integrácií v škole. Tiež by mal dozrieť a sprostredkovať spoluprácu medzi školou a rodinou študenta, ktorá by mala zabrániť predčasnému ukončeniu štúdia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia