Bývalý poradca premiéra Fica by sviatok Dňa Ústavy posunul

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Oslavy Ústavy SR v Bratislave
Oslavy Ústavy SR pre nepriazeň počasia presunula Matica slovenská spod sochy kráľa Svätopluka do brány Bratislavského hradu. Bratislava, 1. september 2014. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 1. septembra (WEBNOVINY) – Štátny sviatok Deň Ústavy SR, ktorý si Slovensko pripomína 1. septembra, navrhuje Matica slovenská (MS) presunúť na 19. septembra.

Matičiar a bývalý poradca premiéra Roberta Fica Drahoslav Machala pri príležitosti osláv Ústavy SR, ktoré na Bratislavskom hrade organizovala Matica slovenská vysvetlil, že 19. septembra 1848 na Myjave Ľudovít Štúr vyhlásil nezávislosť slovenského národa od uhorskej moci.

Slováci podľa Machalu vtedy sebe aj svetu ukázali vlastnú dôstojnosť. Preto by sa podľa Machalu štátny sviatok Dňa Ústavy SR mal oslavovať 19. septembra.

Zaviesť by sa podľa Machalu mal aj pamätný deň vzniku prvej Slovenskej národnej rady, a to 16. septembra, keďže 16. septembra 1848 vo Viedni pod vedením Ľudovíta Štúra, Jozefa Miloslava Hurbana a Michala Miloslava Hodžu vznikla Slovenská národná rada. Prvým predsedom SNR sa stal Jozef Miloslav Hurban.

Matica chce Svätopluka medzi štátnymi symbolmi

Matičiari zároveň chcú sochu kniežaťa Pribinu na Pribinovej ulici v Bratislave. Svätopluk by podľa Machalových slov mal byť medzi štátnymi symbolmi. Štátnymi symbolmi dnes sú štátny znak, štátna vlajka, štátna pečať a štátna hymna. Matica slovenská rovnako presadzuje, aby sa z výstavy Slovensko a Slováci, ktorá sa koná na Bratislavskom hrade, stala stála expozícia.

Obrazom: Oslavy pre nepriazeň počasia Matica slovenská presunula do brány Bratislavského hradu

Predseda parlamentu Pavol Paška by mal prijať skupinu matičiarov z historického odboru MS, aby s nimi o tejto stálej expozícii rokoval. Matica Machalovými ústami tiež žiada predsedu parlamentu, aby dal „dolu dekel zo znaku Nitry z 13. storočia zo štítu sochy kráľa Svätopluka“.

Na štíte, ktorý drží postava Svätopluka na koni, bol podľa autora slovenského štátneho znaku a tajomníka Heraldickej komisie rezortu vnútra Ladislava Vrteľa rovnoramenný dvojkríž v kruhu, ktorý je tvarovo zhodný s odznakom Hlinkovej gardy. V októbri 2010 autor sochy Ján Kulich na podnet vtedajšieho predsedu NR SR Richarda Sulíka prekryl dvojkríž na štíte sochy kovovou puklicou.

Matica pokrstila publikáciu

Historik Matúš Kučera na dvojhodinovej akcii zdôraznil, že Slováci sú veľmi úspešným národom, pričom žijú na území, cez ktoré prešli veľké dejiny civilizácií, a to ako keltské, tak aj rímske. Za základ považuje, aby svoje historické dedičstvo Slováci zveľaďovali.

Soche Svätopluka na Bratislavskom hrade sa pri príležitosti Dňa Ústavy SR poklonili aj predseda Matice slovenskej Marián Tkáč, poslankyne Smeru-SD Anna Vitteková, Oľga Nachtmannová a Viera Šedivcová ako aj bývalá poslankyňa a europoslankyňa za HZDS Irena Belohorská.

Matica zároveň pokrstila 800-stranovú publikáciu Svätopluk v európskom písomníctve, ktorú zostavil historik Martin Homza. Mladý 13-ročný umelec zasa premiérovi Robertovi Ficovi po poslankyniach poslal drevenú sošku Svätopluka.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Anna VittekováDrahoslav MachalaĽudovít ŠtúrMarián TkáčOľga NachtmannováPavol Paška