Začína sa nový školský rok, učiteľov aj žiakov čakajú zmeny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 2. septembra (WEBNOVINY) – V pondelok 2. septembra sa začína nový školský rok. Svoje brány po dvojmesačných letných prázdninách otvorí viac ako 3300 základných a stredných škôl.

Do školských lavíc zasadne dohromady 702 000 žiakov. Základné školy bude navštevovať v školskom roku 2014/2015 približne 439 000 detí a stredné školy 223 000 žiakov. Špeciálne základné aj stredné školy budú mať celkovo 35 000 školákov. Prvýkrát brány školy prekročí viac ako 54 000 prváčikov.

Zmena pri testovaní deviatakov

Na školákov a učiteľov čaká od septembra niekoľko zmien. Od nového školského roka nadobudne účinnosť novela zákona, ktorá hovorí o tom, že na gymnáziá a stredné odborné školy s maturitou sa dostanú len žiaci s určitým priemerom známok. Prijatá bola ešte za bývalého vedenia, keď bol ministrom školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD).

Podľa novely sa na gymnáziá dostanú len tí, ktorí na posledných troch vysvedčeniach na základnej škole nemali priemer známok z povinných vyučovacích predmetov horší ako 2,0. Pri stredných odborných školách s maturitou tento priemer nemôže presiahnuť 2,75. Do priemeru sa nezapočítajú známky z výchovných predmetov. Do úvahy sa budú brať známky z koncoročného vysvedčenia z ôsmeho ročníka a študijné výsledky z polročného i koncoročného vysvedčenia z deviateho ročníka.

Zmena nastane tento školský rok aj pri testovaní deviatakov. Tí napíšu testy z matematiky a slovenčiny približne o mesiac neskôr. Overovanie vedomostí na nich čaká 8. apríla, náhradný termín bude 21. apríla. Rezort školstva posunutím termínu vyhovel požiadavkám škôl, ktoré sa sťažovali, že deviataci sa po otestovaní v marci prestávajú učiť, pričom do konca roka zostáva ešte pomerne dosť času.

Nové študijné odbory

V novom školskom roku tiež vznikne pre stredoškolákov niekoľko nových študijných odborov. Do ponuky pribudnú napríklad odbory ako ochrana osôb a majetku pred požiarom, klientsky manažér pošty či lesníctvo a lesnícky manažment.

Z pedagogickej dokumentácie, ktorú musia učitelia pripravovať, sa od septembra vypúšťajú niektoré duplicitné tlačivá – napríklad osobný spis žiaka, plán práce školy alebo školského zariadenia, denník výchovnej skupiny či tematické výchovno-vzdelávacie plány jednotlivých vyučovacích predmetov.

Zmeny čakajú aj na vysokoškolákov. Tí už pri žiadosti o sociálne štipendium po novom nebudú môcť preukazovať príjem z darovania. „Týka sa to najmä študentov, ktorí nežili s rodičmi v spoločnej domácnosti a vykazovali fiktívny príjem z darovania, aby získali čo najvyššie štipendium,“ zdôvodňuje rezort školstva.

Ministerstvo školstva chystá novinky aj pri motivačných štipendiách – v mladých chce prebudiť záujem o štúdium vybraných študijných odborov prevažne technického zamerania. Rezort preto poskytol vysokým školám na rok 2014 finančné prostriedky pre vybrané odbory. Vysoké školy tiež čaká komplexná akreditácia, ktorá sa začala už v júli a trvať bude najbližších 14 mesiacov. Tá by mala mať prísnejšie pravidlá.

Posudzovať sa budú všetky študijné programy, o akreditáciu ktorých požiadali vysoké školy. Zároveň sa bude vyhodnocovať úroveň výskumu, vývoja, umeleckej a ďalšej tvorivej činnosti vysokých škôl.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Dušan Čaplovič
Firmy a inštitúcie MŠVVaŠ Ministerstvo školstva vedy výskumu a športu SR