Andrej Kiska si uvedomuje, že Deň Ústavy veľa ľudí nezaujíma

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kiska
Prezident Andrej Kiska. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 1. septembra (WEBNOVINY) – Prezident Andrej Kiska si uvedomuje, že veľká časť našej spoločnosti vníma štátny sviatok Dňa Ústavy Slovenskej republiky viac formálne až nezainteresovane.

Ako hlava štátu uvádza v svojom vyhlásení pri príležitosti dnešného sviatku, silnejšie emócie v ľuďoch vzbudzuje skôr výročie Slovenského národného povstania či 17. november.

Vo vzťahu k ústave by nás podľa Kisku mala viesť pokora

Kiska však pripomína, že prijatie ústavy je v každej demokratickej spoločnosti takým významným a určujúcim počinom, že niet krajiny, kde by si takýto deň nepripomínali. Podľa nášho najvyššieho ústavného činiteľa niet takého subjektu, ktorý má právo vyhnúť sa limitom ústavy a konať svojvoľne, ignorujúc hodnoty a princípy, ktoré tento zákon zákonov vyjadruje.

„K výkladu a používaniu ústavy by sme mali pristupovať nielen v súlade s jej duchom, ale predovšetkým tak, aby ústava bola v plnom rozsahu rešpektovaná v každom jednotlivom prípade, bez ohľadu na osobné, politické alebo skupinové ambície,“ tvrdí prezident.

Skloniť sa pred majestátom ústavy má podľa neho povinnosť každý, najmä však tí, ktorí sú zvolení alebo menovaní do ústavných funkcií, pretože ich postavenie znamená vyšší stupeň zodpovednosti za riadne uplatňovanie ústavy.

Vo vzťahu k ústave by nás podľa Kisku mali viesť pokora a zodpovednosť, aby každý, kto je povinný a oprávnený pracovať s jej textom, konal aktívne a rozhodoval tak, ako to vyžaduje prospech štátu, celej spoločnosti a každého jednotlivca.

„Ak sa náš vzťah k ústave bude vyvíjať takýmto spôsobom, potom sa aj Deň Ústavy Slovenskej republiky stane spontánnou slávnosťou našej krajiny a jej obyvateľov,“ ukončila hlava štátu.

Kiskovi blahoželali ku Dňu Ústavy Obama či Gauck

Kiska dostal pri príležitosti štátneho sviatku blahoprajné posolstvá od viacerých štátnikov či predstaviteľov kráľovských rodín. Blahoželal mu americký prezident Barack Obama či prezident Spolkovej republiky Nemecko Joachim Gauck, informoval hovorca slovenskej hlavy štátu Peter Petrus.

Prezident Obama vo svojom liste ocenil, že Slovenská republika po tom, ako úspešne uskutočnila transformáciu na slobodnú a demokratickú spoločnosť, aktívne zdieľa svoje skúsenosti z posledných dvoch dekád so susednými aj vzdialenejšími krajinami, ktoré sú stále na ceste k rozvinutej demokracii. „Slovenský záväzok k medzinárodnej bezpečnosti v regióne aj mimo neho jasne demonštruje naše spoločné pochopenie, že najlepší spôsob na dosiahnutie mieru a prosperity je prostredníctvom rešpektovania ľudských práv a vlády práva,“ napísal prezident Obama.

Prezident Spolkovej republiky Nemecko Joachim Gauck zas vo svojom telegrame Andrejovi Kiskovi pripomenul, že Slovensko a Nemecko spája veľmi úzky a priateľský vzťah, pričom vyzdvihol partnerskú spoluprácu v NATO, EÚ a eurozóne. „Som pevne presvedčený, že aj v budúcnosti dokážeme spoločne zdolať výzvy a spoločne sa zasadzovať za silnú Európsku úniu a stabilnú eurozónu,“ uviedla nemecká hlava štátu.

Blahoželania prezidentovi Kiskovi poslali aj český prezident Miloš Zeman, chorvátsky prezident Ivo Josipovič či belgický kráľ Filip.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaBarack ObamaIvo JosipovičJoachim GauckMiloš Zeman