V polovici septembra začnú búrať piliere Starého mosta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Rekonštrukčné práce na Starom moste pokračujú
Pohľad na Starý most počas rekonštrukčných prác. Bratislava, 23. júl 2014. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 1. septembra (WEBNOVINY) – S búraním pilierov bratislavského Starého mosta začne zhotoviteľ 17. septembra. Najprv začnú búrať pilier číslo 3 a potom budú práce pokračovať podľa schváleného harmonogramu prác.

Zhotoviteľ môže v prácach na Starom moste pokračovať po dvojmesačnej prestávke, ktorú spôsobilo podozrenie na možné nevybuchnuté bomby z druhej svetovej vojny pod hladinou Dunaja. V rieke síce našli podozrivé predmety, tie by však nemali byť nebezpečné.

Obrazom: Rekonštrukčné práce na Starom moste budú pokračovať

Zhotoviteľ musí dodržať naplánovaný postup, pozor si tiež musia dávať, aby sa s predmetmi stroje nedostali do kontaktu. Agentúru SITA o pokračovaní prác na Starom moste informoval hovorca mesta Bratislavy Stanislav Ščepán.

Po dvoch mesiacoch sa tak budú môcť opäť obnoviť práce na Starom moste. Po tom, ako bratislavská radnica dostala od ministerstva vnútra oficiálne vyjadrenie o opatreniach, ktoré treba dodržať pri búraní pilierov, požiadali zhotoviteľa o čo najskoršie obnovenie prác na Starom moste.

„Zhotoviteľ po preverení všetkých náležitostí potrebných pre pokračovanie prác, ako je získanie povolení pre práce v koryte rieky Dunaj, zaistenie mechanizmov pre práce, vrátane plavidiel, a zosúladenie prác subdodávateľov s prácami dodávateľa, oznámil, že práce na moste reálne budú pokračovať od 17. septembra,“ priblížil Ščepán.

Termín dokončenia stavby by nemal byť ohrozený

Pre nájdené predmety v Dunaji podľa radnice plánovaný projekt prestavby mosta meniť netreba, dvojmesačné zdržanie by nemalo ohroziť ani termín odovzdania dokončenej stavby. Ukončenie a vyfakturovanie projektu hradeného z eurofondov je stanovené na koniec roka 2015.

Práce na búraní pilierov Starého mosta zastavili koncom júna pre podozrenie, že v Dunaji sa môžu nachádzať nevybuchnuté bomby ešte z vojny. Do prieskumu rieky sa preto pustili špecialisti na prieskumy v zložitých podmienkach.

Obrazom: V Petržalke pribudli piliere pre trať zo Starého mosta

V Dunaji našli štyri podozrivé predmety. Jeden z nich je približne 30 metrov od piliera číslo 5 pri petržalskom brehu, ktorý mesto nebude búrať, ale len rekonštruovať. Ďalšie tri predmety našli špecialisti pri pilieroch 3 a 4, objekty sú približne tri metre pod dnom Dunaja.

Tretí a štvrtý pilier mosta majú zbúrať a nahradiť ho pilierom označovaným ako 34. V mieste, kde majú nový pilier postaviť, už žiadne podozrivé predmety nenašli. Podľa riaditeľa kancelárie primátora Ľubomíra Andrassyho experti, ktorí sa v posledných týždňoch zaoberali problémom nájdených predmetov, usúdili, že je možné začať s búraním pilierov 3 a 4 a rekonštrukciou piliera 5.

Dodržať však musia stanovený technický postup i stroje a pri búraní pilierov nesmú zasiahnuť pod dno rieky. Pozor si musia dávať aj na to, aby sa mechanizmy nedostali s nájdenými predmetmi do kontaktu.

Nemalo by sa nič stať

Rekonštrukcia piateho piliera Starého mosta podľa Andrassyho tiež nie je ohrozená, nájdený podozrivý predmet je totiž od neho dostatočne vzdialený a pri prácach by k stretu s ním nemalo prísť.

„Experti hodnotili technologický postup a strojovú techniku, ktorú pri prestavbe zhotoviteľ použije. Ak práce urobí dodávateľ tak, ako navrhol, tak s najväčšou pravdepodobnosťou by sa nemalo nič stať,“ vysvetlil výsledky meraní Andrassy s tým, že experti odporúčajú, aby bol zhotoviteľ pri prácach opatrný a ďalej sledoval priestor, kde sa bude pracovať.

Obrazom: Ako sa Starý most postupne zmenšoval

Prestavba Starého mosta je spolu s vybudovaním električkovej trate zo Šafárikovho námestia po Bosákovu ulicu súčasťou prvej etapy budovania Nosného dopravného systému v Bratislave. Starý most rekonštruuje Združenie MHD – Starý most, ktoré mesto vybralo vo verejnom obstarávaní.

Je zložené z firiem Eurovia SK, Eurovia CS a SMP CZ. Projekt bude stáť 58,8 milióna eur bez DPH. Na prestavbu Starého mosta mesto získalo nenávratný finančný príspevok z eurofondov.

Na financovaní projektu sa bude z 85 percent podieľať Európska únia, desať percent prispeje štát a päť percent zaplatí mesto. Podmienkou je, že projekt musí byť dokončený a vyfakturovaný do konca roka 2015. Mesto si termín ukončenia stanovilo na koniec augusta 2015, necháva si tak ešte časovú rezervu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia