Na Luníku IX vyrastie nová bytovka, Rómom pomôžu eurofondy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lunik IX
Búranie zdevastovanej a staticky narušenej bytovky s 30 bytmi na Hrebendovej ulici v košickej mestskej časti Luník IX v októbri 2012. Foto: SITA/Ivan Fleischer

KOŠICE 30. júla (WEBNOVINY) – Po rokoch má v košickej mestskej časti Luník IX vyrásť nová bytovka s dvanástimi štandardnými bytmi pre marginalizované komunity. Postaviť by ju mala spoločnosť Betpres z Vranova nad Topľou, ktorá sa stala víťazom verejnej súťaže.

Ponúkla najnižšiu cenu a bytovku postaví za takmer 544-tisíc eur. Informáciu zverejnil vestník verejného obstarávania. Ako uviedla hovorkyňa košického magistrátu Martina Urik Viktorínová, mesto zatiaľ s nikým nepodpísalo zmluvu. Podstatná časť nákladov je krytá z eurofondov.

Obrazom: Na Luníku IX sa opäť búra, za obeť padol piaty blok

Začiatok výstavby je závislý od podpisu zmluvy s dodávateľom a následnej kontroly dokumentácie. Predpokladané ukončenie diela je stanovené do 30. septembra 2015.

Viktorínová uviedla, že mesto vykonalo predvýber budúcich obyvateľov na základe prísnych kritérií.

Byty dostanú ľudia do 35 rokov s deťmi, pričom aspoň jeden dospelý musí byť zamestnaný. Nesmú mať voči mestu dlhy a deti nesmú mať neospravedlnené absencie v škole. „Výška nájomného bude vychádzať z počtu obyvateľov bytu a plochy bytu,“ dodala Viktorínová.

Pôjde o trojpodlažný zateplený bytový dom s dvanástimi bytmi a plastovými oknami. V bytovke sú dvojizbové a jednoizbové byty. Súčasťou každého je obývacia izba spojená s kuchyňou a kúpeľňa s WC. Dom bude napojený na inžinierske siete. V rámci projektu je plánovaná úprava okolia a oplotený prístrešok pre kontajnery na komunálny odpad.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia