Exekútor rieši firmu, ktorá je Širokého kľúčom k biznisu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Juraj siroky st.
Jedného z najvplyvnejších ľudí na Slovensku Juraja Širokého podľa týždenníku Trend prenasleduje minulosť. Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 18. apríla (WEBNOVINY) – Jedného z najvplyvnejších ľudí na Slovensku označovaného za mecenáša Smeru, Juraja Širokého, prenasleduje minulosť, tvrdí to týždenník Trend.

Ako ďalej píše v článku „Širokého dobehli staré hriechy“ zverejnenom v najnovšom čísle, exekútor začal vlani konať voči akciovej spoločnosti Druhá strategická, ktorá je kľúčom k biznisu Širokého.

Spor o desiatky miliónov eur sa týka starej kauzy – harvardských fondov, ktorých odnož riadil na Slovensku Juraj Široký. Proti exekúcii sa Druhá strategická bránila najprv na ministerstve spravodlivosti, keď neuspela, začala sa súdiť.

Miliónová pohľadávka

Exekútor mal pohľadávku voči Druhej strategickej, a. s. vyčísliť na viac než 86, 2 milióna eur. Aspoň tak to vyplýva z rozhodnutia súdu, ktoré mal Trend k nahliadnutiu.

Exekútor Ladislav Jakubec, poverený súdom vykonať exekúciu na Slovensku, na žiadosť Trendu o stretnutie odpovedal, že sa k veci nechce vyjadrovať. Osobný rozhovor odmietol aj J. Široký. Na otázky, ktoré týždenník poslal e-mailom, odpovedala Druhá strategická. „Spoločnosť Druhá strategická od začiatku vychádzala z faktu, že exekúcia je neprípustná a exekútor konal v rozpore so skutkovým stavom, s ktorým musel byť oboznámený ešte pred začiatkom exekúcie,“ uviedla v stanovisku.

Na konanie exekútora, ktorý, ako ďalej píše Trend, zrejme podnikol už konkrétne kroky na zabezpečenie pohľadávky, sa Druhá strategická sťažovala na ministerstve spravodlivosti. Sťažnosť potvrdila týždenníku hovorkyňa rezortu Alexandra Donevová.

Na čele firmy je Širokého syn

Ministerskí úradníci podľa Donevovej vykonali účelovú previerku exekútorského spisu a nezistili žiadne porušenie pochybenia.

Peniaze euro bankovka
Foto: SITA/AP

Keďže Druhá strategická sa s takýmto záverom neuspokojila, o veci rozhodujú súdy. „O danom podnete Druhej strategickej na vyslovenie neprípustnosti exekúcie a na zastavenie exekúcie a návrhu na jej odklad rozhodne súd,“ dodala pre Trend Donevová.

Hoci ministerstvo chyby v exekúcii nenašlo, prvostupňový Okresný súd Bratislava III rozhodol v prospech Druhej strategickej.

O zastavení exekúcie informovala samotná Druhá strategická. Likvidátor Harvardského prumyslového holdingu (HPH) Zdeněk Častorál zase potvrdil, že proti rozhodnutiu podal odvolanie. Definitívny verdikt teda zrejme vynesie Krajský súd v Bratislave.

Na čele predstavenstva Druhej strategickej je od júla 2013 Širokého syn Juraj. Otec má funkciu v dozornej rade. V poslednej zverejnenej výročné správe za rok 2012 sa spomína aj firma Daventree a to v časti záväzky, ktoré predstavujú asi 20 miliónov eur.

Prípad siaha do čias kupónovej privatizácie

Trend zároveň v článku pripomína, že prípad siaha do začiatku 90-tych rokov 20. storočia a ku kupónovej privatizácii. Podnikateľ Viktor Kožený, ktorý sa v tom čase vrátil z emigrácie do Prahy, založil harvardské fondy. Pomocou masívnej reklamy, ktorá sľubovala vysoké výnosy, získal viac než milión kupónových knižiek s akciami českých a slovenských podnikov. Investičné fondy sa neskôr transformovali do Harvardského prumyslového holdingu (HPH).

Jeho akcionári sa sľubovaných peňazí nedočkali, naopak, majetok HPH vytunelovali Kožený a jeho spolupracovník Boris Vostrý. Za podvody odsúdil pražský vrchný súd Koženého a Vostrého na desať a deväť rokov väzenia. Rozsudok potvrdil začiatkom januára aj český Najvyšší súd. Obaja odsúdení sú na úteku, prvý sa skrýva na Bahamách, druhý v Belize. Na Slovensku harvadské fondy spoluzakladal Juraj Široký.

Pod jeho vedením sa transformovali do Prvej a Druhej strategickej. V Slovenskej republike podniká aj ďalší bývalý spolupracovník odsúdených Čechov, Tomáš Ševčík. Na Slovensku nebol za harvardské fondy nik stíhaný. Málokto podľa Trendu vie, že vyšetrovanie sa ťahalo roky a iba pred niekoľkými dňami ho špeciálny prokurátor definitívne uzavrel.

Ukončené však nie je zabavovanie majetku, ktorý má poslúžiť na odškodnenie oklamaných akcionárov. Súd na základe odsudzujúceho rozsudku stanovil exekútorov nielen v Čechách, ale jedného aj na Slovensku. Likvidátor HPH Z. Čestorál tvrdí, že časť z prostriedkov harvardských fondov ukryl B. Vostrý práve tu, konštatuje sa v článku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Juraj Široký