Slovensko bude v roku 2019 predsedať OBSE

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Miroslav Lajčák
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Foto: SITA/Robert Tappert

BRATISLAVA 9. decembra (WebNoviny.sk) – Kandidatúru Slovenska na predsedníctvo v roku 2019 v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) schválilo 57 účastníckych štátov organizácie. Odhlasovali to ministri zahraničných vecí členských krajín na zasadnutí 23. ministerskej rady v Hamburgu. Agentúru SITA o tom informoval hovorca rezortu diplomacie Peter Stano.

O kandidatúre SR na predsednícky post hovoril vo štvrtok vo svojom vystúpení na zasadnutí v Hamburgu minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák. Vyzdvihol, že Slovensko ponúka účastníckym štátom OBSE svoj potenciál, skúsenosti a odhodlanie pracovať pre mier a stabilitu. Slovensko dlhodobo poukazuje na to, že OBSE je jedným z najdôležitejších a najvýznamnejších nástrojov, ktoré má medzinárodné spoločenstvo k dispozícii pri riešení a predchádzaní konfliktov a zdrojov napätia na európskom kontinente.

V súčasnosti je predsedníckou krajinou Nemecko, od prvého januára 2017 ho vystrieda Rakúsko. Predsedníctvo v OBSE trvá jeden kalendárny rok a post úradujúceho predsedu vykonáva minister zahraničných vecí štátu, ktorý na daný rok získa predsednícku funkciu. Úlohou OBSE je pracovať na stabilite, mieri a demokracii v Európe prostredníctvom politického dialógu, zdieľaných hodnôt a praktickou prácou. Jej aktivity pokrývajú oblasti od politiky, vojenských či ekologických aspektov, až po ekonomiku a ľudské práva.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Miroslav Lajčák
Firmy a inštitúcie MZVEZ Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SROBSE Organizáca pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe