Procházka navrhuje spoluprácu pravicových strán

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fico je z petície Turca nervózny, Hrnčiar sa bez boja nevzdá
Predseda strany SIEŤ Radoslav Procházka počas brífingu na tému: Odpovede Robertovi Ficovi, ktorý napľul do očí 18-tisíc Turčanom. Bratislava, 16. júl 2015. Foto: SITA/Robert Tappert

BRATISLAVA 27. novembra (WebNoviny.sk) – Tri pravicové strany Most-Híd, KDH a Sieť by podľa predsedu Mostu-Híd Bélu Bugára nemali riešiť, čo bude po marcových parlamentných voľbách, ale to, čo dokážu ponúknuť už teraz. „To, čo bude po voľbách, o tom rozhodnú voliči. Preto Most-Híd už v marci vyzýval tri strany, ktoré majú podobný program a podobné hodnoty, aby vytvorili alternatívu. Aby sme tým ukázali občanom, že existuje alternatíva vlády Smeru-SD,“ povedal Bugár dnes pre agentúru SITA. Trojica predstaviteľov strán sa stretne na pozvanie strany Most-Híd v utorok.

Predseda Siete Radoslav Procházka prišiel tento týždeň s nápadom, aby sa po voľbách z tých, ktorí budú ochotní zladiť svoje plány na podporu strednej vrstvy, vytvoril jeden súdržný poslanecký klub, s jednotným velením, uceleným plánom a spoločným ťahom na bránu a s perspektívou zlučovacieho snemu príslušných strán do polovice volebného obdobia. Podľa Procházku má ísť o perspektívu jednej veľkej sily, stojacej na strane tých, ktorí sa v tomto štáte živia, živili alebo budú živiť prácou, nie balením bankoviek do alobalu.

Bugár si však nie je istý, či to nie je len odpútavací manéver. „V utorok uvidíme, či budeme hovoriť, čo vieme spraviť momentálne, alebo bude chcieť niekto hovoriť o tom, čo máme spraviť po voľbách. Nikto nevie, čo bude po voľbách. Vieme, že tieto tri strany by boli schopné vytvoriť alternatívu a po tom byť základom budúcej stabilnej vlády. V utorok uvidíme, či je ochota byť alternatívou, alebo či je to len skok do budúcnosti,“ vyhlásil.

Most-Híd chce v utorok na budúci týždeň dosiahnuť spoločné stanovisko pri niektorých témach. „Aby bolo jasné, že na základe spoločných hodnôt a predstáv vieme riadiť štát, vieme ponúknuť alternatívu. Preto sa budeme zaoberať otázkami, ktoré sa týkajú antiteroristických návrhov vlády,“ povedal s tým, že jeho strana v tejto otázke presadzuje rovnováhu medzi slobodou a bezpečnosťou.

Podľa predsedu KDH Jána Figeľa to, čo ničilo stredopravú spoluprácu na Slovensku, je nezrelosť politických novotvarov a odkazovanie si cez médiá, namiesto serióznych postojov a konštruktívnych dohôd. „Aj toto odkazovanie od Radoslava Procházku považujeme za prejav neskúsenosti a orientácie viac na médiá ako na dohodu s potenciálnymi partnermi,“ povedal pre agentúru SITA.

KDH bude tlmočiť svoje názory v utorok na spoločnom stretnutí, aby tak tri strany vytvorili zmysluplnú alternatívu voči úpadku školstva, zdravotníctva, nezamestnanosti a korupcii v podaní strany Smer-SD.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Béla BugárRadoslav Procházka