Obrazom: Najlepšie diela architektúry majú CE.ZA.AR-ov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Poznáme nominácie na cenu CE·ZA·AR 2015
Bytový dom – Nový háj, Bratislava - Petržalka (autori: Tomáš Šebo, Igor Lichý, Drahan Petrovič, Katarína Uhnáková, Emanuel Zatlukaj) Foto: new.ce-za-ar.sk/Ľubo Stacho

BRATISLAVA 8. októbra (WebNoviny.sk) – Ceny Slovenskej komory architektov za architektúru CE.ZA.AR 2015 majú svojich majiteľov. V poradí 14. ročník cien vyvrcholil v stredu večer v bratislavskej Starej tržnici slávnostným odovzdaním sošiek víťazom. Ceny sa už tradične odovzdávali v šiestich kategóriách – Rodinné domy, Bytové domy, Občianske a priemyselné budovy, Rekonštrukcia a obnova budov, Interiér a Exteriér.

Obrazom: Nominácie na cenu CE·ZA·AR 2015

Bronzový domček CE.ZA.AR-a, sošku od akademického sochára Jána Hoffstädtera si tento rok prevzali architekti za šesť diel, päť z nich stojí na Slovensku a prevažne v Bratislave a jedno postavili v Českej republike.

V kategórii Rodinné domy vyhral „Rodinný dom Mišíková“ v Bratislave od Iľju Skočeka. Za Bytové domy sa favoritom roka podľa hodnotenia medzinárodnej poroty stal „Bytový dom – Nový háj“ v bratislavskej Petržalke od tímu autorov: Tomáš Šebo, Igor Lichý, Drahan Petrovič, Katarína Kollárová a Emanuel Zatlukaj.

Cenu získal už neexistujúci exteriér „Šafko“

V kategórii Občianske a priemyselné budovy vyhralo CE.ZA.AR-a „Komunitné centrum Máj“ od Michala Sula, Miriam Liškovej a Jozefa Skokana, ktoré postavili v Českých Budejoviciach. Z diel prihlásených do kategórie Rekonštrukcia a obnova budov porota označila za najlepšie dielo „Rekonštrukcia Jabloňovce“ (obec Jabloňovce, okr. Levice).

Cenu za Interiér získala: „Rekonštrukcia bytu L10“ na Laurinskej ulici v Bratislave od Martina Skočeka. Cenu za Exteriér si z galavečera odniesol: exteriér „Šafko“ na rohu Alžbetínskej a Dobrovičovej ulice v priestore bývalej reštaurácie „Kazačok“ v bratislavskom Starom Meste. Dielo Olivera Kleinerta, ktoré v súčasnosti po zásahu nového vedenia samosprávy už neexituje, je príkladom využitia verejného priestoru, podpory kreatívneho sektora a dôležitosti spolupráce samospráv s verejnosťou.

Okrem týchto šiestich oficiálnych víťazov bola udelená aj Cena verejnosti, ktorú na základe internetového hlasovania na webstránke Hospodárskych novín získalo dielo „Rodinný dom v Rusovciach“, ktoré v Bratislave – Rusovciach vytvorili Maroš Fečík a Miriam Fečíková.

Poznáme nominácie na cenu CE·ZA·AR 2015
Foto: new.ce-za-ar.sk/Karol Kolčár

Porota hodnotila 100 prihlásených diel

Výber semifinálových diel, udeľovanie nominácií aj voľbu víťazov ocenenia CE.ZA.AR 2015 zastrešila porota zložená z domácich a zahraničných odborníkov. Hlasovať za Cenu verejnosti sa dalo do 2. októbra na internete. „Architekti majú obrovskú zodpovednosť voči verejnosti, urbanistickému i sociálnemu priestoru. Je dôležité chápať všetky elementy tvorby kvalitného priestoru, hlavne ich vzájomné vzťahy a väzby. Aplikovať ich. Architekt totiž nie je len poskytovateľ služieb,“ cituje tlačová správa rakúsku architektku a predsedníčka medzinárodnej poroty súťaže Marlies Breuss.

Popri Marlies Breuss boli v porote tohtoročných cien CE.ZA.AR aj: Dušan Buran (kurátor, SR), Lukáš Kordík (architekt, SR), Štefan Moravčík (architekt, SR), Antonín Novák (architekt, ČR), Osamu Okamura (architekt, ČR) a Roman Rutkowski (architekt, Poľsko).

Medzinárodná porota hodnotila 100 prihlásených diel v dvoch kolách a vybrala z nich 23 postupových (semifinálových) diel. Z nich na základe osobnej obhliadky napokon zvolila 18 nominácií. Komunitné centrum Máj od autorov Michala Sula, Miriam Liškovej a Jozefa Skokana navrhla porota na nomináciu na prestížnu Cenu Európskej únie Mies van der Rohe Award.

Poznáme nominácie na cenu CE·ZA·AR 2015
Foto: new.ce-za-ar.sk/Maroš Fečík

Záštitu nad súťažou prevzal prezident Kiska

Novinkou tohto ročníka ceny bola Konferencia CE.ZA.AR 2015 na tému „Architektonické súťaže a verejné obstarávanie“. Na konferencii, ktorá sa konala deň pred dnešným galavečerom, teda v utorok 6. októbra prednášali odborníci zo zahraničia aj Slovenska. Cieľom konferencie bolo vytvoriť diskusiu medzi obstarávateľmi (mestá a obce) a architektami a predstaviť pozitívne príklady z tejto oblasti.

Ocenenie CE.ZA.AR sa udeľuje každoročne za vynikajúci profesionálny výkon – zrealizované architektonické dielo, ktoré významne prispieva k obohateniu hmotnej kultúry na Slovensku. Úlohou ocenenia CE.ZA.AR je zdôrazniť kultúrnu hodnotu architektonických diel, podporovať excelentnosť profesionálnych výkonov architektov, poukázať na kvalitu budovaného životného prostredia a predovšetkým kultivovať verejné povedomie o architektúre.

Zoznam prihlásených diel s fotografiami a ďalšie informácie možno nájsť na webstránke . Záštitu nad súťažou prevzal prezident SR Andrej Kiska, primátor mesta Bratislavy Ivo Nesrovnal a Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej KiskaIvo Nesrovnal