Chodec Tóth sa dodatočne stal víťazom Európskeho pohára

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Matej Tóth
Matej Tóth Foto: Matej Tóth

MOSKVA 31. júla (WEBNOVINY) – Slovenský chodecký reprezentant Matej Tóth (VŠC Dukla Banská Bystrica) sa po udelení sankcií za doping pre ruského chodca Stanislava Jemelianova stal víťazom Európskeho pohára 2011 v chôdzi na 20 km. Pred troma rokmi skončil na 9. ročníku EP v portugalskom Olhau na 2. mieste časom 1:23:53 h práve za Jemelianovom. Ruskému chodcovi anulovali výsledky pre nezrovnalosti v jeho biologickom pase. Tóth sa stal stal prvým a zatiaľ jediným víťazom EP zo Slovenska.

IAAF potvrdila svoje rozhodnutie v stredu, pričom sankcie voči ruskému reprezentantovi Jemelianovovi začali platiť od 26. júla 2010, teda deň predtým ako získal titul. Zlatá medaila z ME 2010 v Barcelone dodatočne poputuje do rúk bývalého talianskeho chodca Alexa Schwazera. Slovenský reprezentant Matej Tóth sa posunie vo výsledkovej listine ME 2010 zo 7. na 6. miesto a Anton Kučmín zo 17. na 16. priečku.

Zmeny nastali aj vo výsledkoch MS 2011 v kórejskom Dägu, na ktorých skončil Jemelianov piaty na 20 km. Matej Tóth sa vo výsledkoch posunie na 12. miesto a Anton Kučmín na 16. pozíciu.

Za krátke obdobie ide už o ďalší dopingový prípad v rámci ruského chodeckého tímu. Minulý mesiac dostala dvojročný zákaz činnosti olympijská šampiónka a majsterka sveta Jelena Lašmanovová. Ruská antidopingová agentúra už začala vyšetrovanie chodcov pre opakované dopingové prehrešky.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Anton KučmínMatej Tóth