Slovenské basketbalistky spoznali súperky na ME

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Slovenské basketbalistky
Foto: facebook.com/FIBA

PRAHA 9. decembra (WebNoviny.sk) – Bielorusko, Turecko a Taliansko budú súpermi Slovenska v základnej B-skupine v meste Hradec Králové na budúcoročných majstrovstvách Európy basketbalistiek v Česku (16. – 25. júna 2017).

Rozhodol o tom piatkový podvečerný žreb v metropole krajiny. Slovensko ťahali z tretieho výkonnostného koša. Na záverečnom turnaji sa predstaví 16 krajín, o štyri menej než na ME 2015 v Maďarsku a Rumunsku, kde SR obsadila 9. priečku.

Víťazi štyroch základných skupín (po dve sa budú hrať v Prahe v hale Královka aj zimnom štadióne v Hradci Králové) na budúcoročnom šampionáte priamo postúpia do štvrťfinále, tímy na druhých a tretích miestach budú systémom A2-B3, B2-A3, C2-D3 a D2-C3 bojovať o zostávajúce štyri miestenky v najlepšej osmičke záverečného turnaja, ktorý vyvrcholí v pražskej O2 Arene.

Titul bude obhajovať Srbsko. „Po tom, ako vyžrebovali tímy z prvých dvoch košov, tajne sme si želali byť práve v skupine, v ktorej sme sa napokon aj ocitli. Z našej strany teda panuje spokojnosť. Nevnímam ako veľmi podstatné, že budeme hrať v Hradci Králové, omnoho dôležitejšie sú pre nás mená súperov. Verím, že sa predstavíme aj v Prahe,“ reagovala na výsledok žrebu priamo z dejiska manažérka slovenskej reprezentácie Lucia Lásková.

Ženská reprezentácia Turecka je v súčasnom kontinentálnom renkingu Medzinárodnej basketbalovej federácie (FIBA) na štvrtej priečke, Bielorusko siedme, Slovensko štrnáste a Taliansko pätnáste. Na vlaňajších ME obsadilo Bielorusko 4. miesto, Turecko 5. pozíciu a Taliansko pätnástu. Turkyne v uplynulých piatich rokoch prenikli do najužšej európskej špičky, sú vicemajsterkami kontinentu 2011 a bronzové zo šampionátu 2013.

Pre basketbalistky Slovenska bude nasledujúci šampionát v poradí jedenásty v histórii samostatnej republiky. Dosiaľ najlepším umiestnením SR bola 2. priečka na ME v Maďarsku 1997, no mimoriadne cenný je predovšetkým bronz z talianskej Perugie 1993, kde štartovalo iba osem družstiev. Slovenky sa neprebojovali na záverečné turnaje v Turecku 2005 a Taliansku 2007, odvtedy však ťahajú sériu piatich účastí za sebou počnúc Lotyšskom 2009 vrátane.

Základné skupiny ME 2017 basketbalistiek v Česku (Praha a Hradec Králové, 16. – 25. júna 2017):

A-skupina (Hradec Králové): Maďarsko, Ukrajina, Česko, Španielsko

B-skupina (Hradec Králové): Bielorusko, Turecko, Slovensko, Taliansko

C-skupina (Praha): Srbsko, Slovinsko, Francúzsko, Grécko

D-skupina (Praha): Lotyšsko, Belgicko, Čierna Hora, Rusko

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Slovenská basketbalová reprezentácia žien