Vůjtek privítal posily z NHL, o Chárovi nemal dobré správy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Chára na Majstrovstvá sveta nepôjde, má dvojitú zlomeninu
Zdeno Chára Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 21. apríla (WEBNOVINY) – Obranca Zdeno Chára nebude reprezentovať Slovensko na májových majstrovstvách sveta v Prahe a Ostrave. V utorok popoludní to potvrdil tréner národného mužstva Vladimír Vůjtek. „Teraz sme dostali ospravedlňujúcu správu od Zdena Cháru, že mu je ľúto, ale nemôže prísť na šampionát. Má dvojitú zlomeninu členka, nohu bude mať v dlahe a dva až tri týždne sa bude liečiť,“ uviedol Vůjtek a doplnil: „So Zdenom sme počítali, ale zranenia neovplyvníme. Rovnako ako nemôže Andrej Sekera, nemôže ani Zdeno Chára.“

Sezónu v NHL dohrával cez bolesť

Zdeno Chára doteraz reprezentoval na siedmich MS a troch ZOH. Na svojom konte má strieborné medaily zo svetových šampionátov v Petrohrade 2000 aj Helsinkách 2012. V národnom tíme odohral zatiaľ 86 duelov, strelil v nich deväť gólov.

„Je mi to veľmi ľúto, ale nebudem sa môcť pripojiť k tímu. V závere základnej časti som mal silno nastrelený členok a dohrával som cez bolesť a so sebazaprením. Po skončení sezóny ani po týždni bolesť neustupovala, tak som sa podrobil dôkladnému odbornému vyšetreniu. Ukázalo sa, že mám praskliny na vonkajšej aj vnútornej strane členku. Nohu mám momentálne v dlahe a bez hokeja budem minimálne dva až štyri týždne,“ smutne povedal pre HockeySlovakia.sk Zdeno Chára a doplnil: „Mrzí ma to, lebo reprezentovať svoju krajinu je pre mňa obrovská česť a nikdy som žiadnu účasť v národných farbách neodmietol. Žiaľ, zdravie je momentálne proti. Šampionát budem pozorne sledovať a chlapcom držať palce. Verím, že dosiahnu skvelé výsledky.“

Trojica zo zámoria prišla dobre naladená

Na zraze pred ďalším týždňom prípravy na svetový šampionát sa koučovi hlásili aj útočníci Tomáš Kopecký z Floridy, Richard Pánik z Toronta a obranca Andrej Meszároš z Buffala. Všetci traja prišli v dobrej nálade, oddýchnutí a tešia sa na národný tím i na svetový šampionát.

Kopecký s Meszárošom prišli na Slovensko už minulý týždeň. „Bol som chvíľu doma, trochu som si oddýchol. Počas pauzy som bol párkrát v posilňovni, ale chýbal mi už ľad, preto sa teším na dnešný tréning. Cítim sa už dobre zaklimatizovaný,“ povedal v utorok Kopecký. V kabíne reprezentácie sa musel zoznámiť s viacerými hráčmi.

Tridsaťtriročný ofenzívny univerzál hral doteraz na MS 2012 a 2013. „V reprezentácii je vždy super, už som sa tešil na mužstvo. Je v ňom veľa nových chalanov, asi s polovicou hráčov som sa zoznamoval. V Ostrave bude vynikajúca atmosféra, keďže sa nachádza kúsok od Slovenska,“ doplnil Kopecký.

Meszároš sa necíti byť aklimatizovaný

Meszároš si počas pauzy príjemne oddýchol so snúbenicou na chate v Nízkych Tatrách, okrem odpočinku sa venoval aj fyzioterapii a párkrát bol na ľade v Trenčíne. „Ešte som sa poriadne neaklimatizoval, o ôsmej som už unavený. Asi starnem,“ zasmial sa Meszároš a pokračoval: „Tešil som sa na reprezentáciu, už sa neviem dočkať začiatku šampionátu. Pozeral som zápasy s Bieloruskom, chalani hrali super, bojovali. Osobne by som chcel nastúpiť v oboch zápasoch v Lotyšsku, aby som si zvykol na širšie klzisko. Pre mňa osobne ako obrancu je to výzva, jeden-dva zápasy mi určite pomôžu privyknúť si,“ tvrdí Andrej Meszároš.

Dvadsaťdeväťročný rodák z Považskej Bystrice hral doteraz na šampionátoch v rokoch 2004 a 2006. „V Prahe a Ostrave 2004 som bol mladý, bolo to super, hral som vo veľkej eufórii. Do Rigy 2006 som prišiel iba na jeden zápas. Verím, že teraz to bude vydarený šampionát s dobrým výsledkom pre nás,“ doplnil Andrej Meszároš.

Richard Pánik priletel na Slovensko priamo z Toronta, kde strávil voľno po skončení základnej časti NHL. „Chcel som odohrať nejaké zápasy pred majstrovstvami sveta, prišiel som hneď, ako sa dalo. Po skončení sezóny som si v Kanade vybavoval veci ohľadom bývania a dobre som si oddýchol. Som už zresetovaný po klubovej sezóne,“ priznal Richard Pánik, ktorý do Toronta prišiel počas sezóny v rámci výmeny z Tampy. Po tomto ročníku sa mu končí zmluva. „Zatiaľ mi nepovedali, čo ďalej. Hovorili nám, že začnú rokovať o kontraktoch čo najskôr. Sám som zvedavý, s čím príde manažment,“ doplnil Richard Pánik.

Vůjtek privítal posily z NHL, o Chárovi nemal dobré správy
Foto: SITA/Ján Slovák

Hudáček do Lotyšska asi nepôjde

Na zraze sa trénerovi hlásil už aj útočník Tomáš Surový. Meškali Ján Sýkora a Martin Réway, útočník Sparty prišiel na bratislavský Zimný štadión Ondreja Nepelu s 25-minútovým meškaním. Zdravotné problémy hlásil v utorok brankár Július Hudáček.

„Pravdepodobne nebude trénovať a nepôjde s nami ani do Lotyšska. Lekári mu neodporúčajú tento týždeň trénigy na ľade. Nerád by som hovoril o jeho zdravotnom stave, do týždňa by to malo byť v poriadku,“ poznamenal tréner Vůjtek, podľa ktorého nepocestuje na dvojzápas do Pobaltia pre otras mozgu ani útočník Tomáš Marcinko. Naopak, Ladislav Nagy by mal byť v poriadku a riadne trénovať. „U Tomáša Marcinka nevieme, ako bude vyzerať liečba. Chorý bol aj Ján Sýkora. Laco Nagy, Marek Ďaloga, Bližňák i Surový, ktorí mali minulý týždeň problémy, sú v poriadku a pripravení trénovať,“ skonštatoval Vladimír Vůjtek.

Zo zámoria sú v hre viacerí hráči

Reprezentačný kouč SR pozorne sleduje aj vývoj sérii play-off v zámorskej NHL i finále českej extraligy. Šancu dostať sa na šampionát má Vladimír Dravecký z Třinca. „Ak skoro skončí, chceli by sme ho vziať do Lotyšska. Veľa priestoru na skúšanie už nie je. Je pravdou, že v Třinci hrá Dravecký veľmi dobre,“ uviedol tréner Vůjtek.

Zo zámoria sú v hre viacerí hráči, všetko bude záležať od vývoja play-off. Počas tohto týždňa by sa mal k tímu pripojiť aj Marko Daňo. „Správy o jeho príchode sa rôznia. Teraz je situácia taká, že musí absolvovať ešte jednu prehliadku a na Slovensko by mal prísť vo štvrtok. Ak by to stihol, potom by za nami mohol priletieť do Lotyšska,“ tvrdí kouč a naznačuje, že útočník Columbusu bude mať miesto v tíme: „Hráča, ktorého vezmete z NHL, musíte vziať aj na majstrovstvá sveta.“ Ďalšia posila z NHL Marián Gáborík sa k reprezentácii pripojí na budúci týždeň.

Na Slovákov čakajú v piatok a sobotu v Rige dva zápasy s domácim Lotyšskom. Pre národný tím SR to bude generálka na svetový šampionát, ktorý je na programe od 1. do 17. mája. Slovenskí hokejisti doteraz odohrali šesť prípravných duelov – po dva proti Švédsku, Česku a Bielorusku. Bilancia je zatiaľ dve víťazstvá, dve prehry v riadnom hracom čase a dve po samostatných nájazdoch.

Minulý týždeň kouč Vůjtek vyradil brankára Godlu, obrancov Čerešňáka s Podhradským a útočníkov Cehlárika, Šťastného a Vandasa. „Máme predstavu o prvých dvoch formáciách. Veríme však, že niekto príde a naša plánovaná zostava sa bude meniť,“ dodal Vladimír Vůjtek.

Káder slovenskej hokejovej reprezentácie na utorkovom zraze v Bratislave pred prípravnými zápasmi proti Lotyšsku:

Brankári: Július Hudáček (Örebro HK, Švéd.), Branislav Konrád (Dukla Trenčín), Ján Laco (Barys Astana, Kaz./KHL)

Obrancovia: Ivan Baranka, Michal Sersen (obaja Slovan Bratislava), Marek Ďaloga, Juraj Mikuš (obaja Sparta Praha, ČR), Dominik Graňák (Fribourg Gottéron, Švaj.), Adam Jánošík (HC Košice), Christián Jaroš (Lulea HF, Švéd.), Milan Jurčina (Dinamo Riga, Lot./KHL), Andrej Meszároš (Buffalo Sabres, USA/NHL), Ivan Švarný (Dinamo Minsk, Biel./KHL)

Útočníci: Milan Bartovič (Slovan Bratislava), Mário Bližňák (HC Škoda Plzeň, ČR), Rastislav Dej (HK Mountfield Hradec Králové, ČR), Marcel Haščák (Amur Chabarovsk, Rus./KHL), Libor Hudáček (Slovan Bratislava), Tomáš Kopecký (Florida Panthers, USA/NHL), Patrik Lušňák (Junosť Minsk, Biel.), Tomáš Marcinko (HC ČSOB Pardubice, ČR), Michel Miklík (Amur Chabarovsk, Rus./KHL), Ladislav Nagy (Slovan Bratislava), Richard Pánik (Toronto Maple Leafs, Kan./NHL), Martin Réway (Sparta Praha, ČR), Ján Sýkora (HC Škoda Plzeň), Radoslav Tybor (HC ČSOB Pardubice, ČR), Marek Viedenský (HKP Hämeenlinna, Fín.)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Adam JánošíkAndrej MeszárošAndrej SekeraBranislav KonrádChristián JarošDominik GraňákIvan BarankaIvan ŠvarnýJán LacoJán SýkoraJúlius HudáčekJuraj MikušLadislav NagyLibor HudáčekMarcel HaščákMarek ĎalogaMarek ViedenskýMarián GáboríkMário BližňákMarko DaňoMartin RéwayMichal SersenMichel MiklíkMilan BartovičMilan JurčinaRichard PánikTomáš KopeckýTomáš MarcinkoTomáš SurovýVladimír DraveckýVladimír VůjtekZdeno Chára
Firmy a inštitúcie Slovenská hokejová reprezentácia