POHĽADY odhalia svet plný nekonečných možností

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: SPP

BRATISLAVA 30. novembra (WBN/PR) – Laura Écsiová a Ľubomíra Brigantová, predstaviteľky slovenskej enkaustiky, vo svojej tvorbe odkrývajú dokonalosť a jedinečnosť horúceho vosku v 2D alebo 3D kreáciách. Verejnosti prístupné budú v Galérii SPP od piatka 4. decembra 2015. Výstava s názvom POHĽADY potrvá do 29. januára 2016 a bude mať aj charitatívny rozmer.

Neskutočne farebné a živé umenie dovoľuje tvorcom meniť vzory, štruktúry, farby obrazov a umeleckých diel. Z ich tvorby je cítiť živelnosť, slobodu, fascinujúcu energiu, ale aj hravosť a fantáziu. Diela mladej výtvarníčky Ľubomíry Brigantovej sú okrem samotného života, prírody a lásky inšpirované aj ilustráciami z knižky Anjelské pierka. V obrazoch a skulptúrach Laury Écsiovej sa odráža jej viac ako 10 ročná skúsenosť s touto umeleckou technikou v kombinácii s prírodnými materiálmi, drevom a vzácnymi kameňmi. Vystavené diela vytvárajú priestor pre imagináciu, zamyslenie a naštartovanie pocitov a zmyslov diváka.

Výstava má aj charitatívny cieľ. Z predaja diel finančne podporia Domov sociálnych služieb Rozsutec v Bratislave a Občianske združenie Ostrov v Leviciach. „Vďaka tejto podpore môžeme nahliadnuť do trochu iného sveta. Našou snahou je urobiť ho krajším. Veríme, že spoločne dokážeme vytvoriť krásnu budúcnosť,“ vysvetľujú zaujímavú spoluprácu obe autorky.

Vernisáž výstavy sa uskutoční vo štvrtok 3. decembra o 18.00 h v Galérii SPP na ulici Mlynské nivy 44/c v Bratislave. Vernisáž bude spojená s krstom knihy Anjelské pierka vystavujúcej Ľubomíry Brigantovej. Jej krstnou mamou bude Monika Jakubeczová, známa autorka kníh Prebudili ma anjeli a Život s anjelmi.

O autorkách:

Laura Écsiová (*1974, Budapešť, Maďarsko) zasvätila umeniu celý svoj život. Rodáčka z Budapešti sa okrem enkaustiky venuje maľbe na sklo či hodváb a fraktálom. Absolvovala mnohé individuálne kurzy a školenia enkaustiky u známych zahraničných umelcov (Anna-Maria Aigner, John Buckland, Elisabeth van Uden, Cynthia Winika a Laura Moriarty).

Ľubomíra Brigantová (*1985, Žiar nad Hronom, Slovensko) Počas štúdia si postupne prešla grafickým, výtvarným a fotografickým ateliérom. Na jej tvorbu mal veľký vplyv profesor Miroslav Brooš ako aj akademický maliar Štefan Balázs či Milan Hnat. V súčasnosti pôsobí na Súkromnej strednej umeleckej škole v Hodruši Hámroch ako pedagóg. Jej diela boli súčasťou mnohých autorských a kolektívnych výstav na Slovensku. Zostavila, ilustrovala a graficky upravila knihu Anjelské pierka.

Galéria SPP bola otvorená na začiatku nového milénia a za uplynulú dekádu sa v nej uskutočnilo viac ako 100 výstav popredných domácich a zahraničných umelcov vo výtvarnom umení, sochárstve, skle, keramike, či textile. Medzi najúspešnejšie výstavy patrila výstava Andyho Warhola, Rudolfa Filu, či Jozefa Jankoviča. Galéria SPP sídli na ulici Mlynské nivy 44/c a je otvorená denne od pondelka do piatku od 11.00 do 18.00 h. Vstup je voľný.

Slovenský plynárenský priemysel, a.s. (SPP) je najväčším dodávateľom energií na Slovensku, ktorý v oblasti dodávky plynu priamo nadväzuje na takmer 160-ročnú tradíciu slovenského plynárenstva a od roku 2012 úspešne pôsobí aj na trhu dodávky elektriny. SPP zabezpečuje spoľahlivé, bezpečné a konkurencieschopné dodávky plynu i elektriny a s nimi spojené služby. Spoločnosť dodáva elektrinu už viac ako stotisíc zákazníkom. Od roku 2014 je vlastníkom 100 % akcií spoločnosti Slovenská republika, ktorá svoje akcionárske práva vykonáva prostredníctvom Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie SPP Slovenský plynárenský priemysel