Banská Bystrica má nového primátora, Nosko porazil Gogolu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

BANSKÁ BYSTRICA 15. novembra (WEBNOVINY) – Primátorom Banskej Bystrice sa v sobotňajších komunálnych voľbách stal Ján Nosko, ktorý kandidoval ako nezávislý a porazil súčasného primátora Petra Gogolu.

Víťaza volieb výsledok potešil a vníma ho s pokorou a zodpovednosťou. „Obyvatelia Banskej Bystrice si vybrali mňa a ja ich nechcem sklamať. Chcem ľudí spájať, komunikovať ako nezávislý kandidát,“ povedal Nosko pre agentúru SITA.

Banskobystričanov podľa neho presvedčila jeho ponuka skúseností manažéra detskej fakultnej nemocnice a výsledky práce. „Chcem, aby aj mesto fungovalo takým spôsobom. Transparentne, aby sa rozvíjalo, aby dobre hospodárilo. To bol možno ten signál, ktorý sa obyvateľom Banskej Bystrice zdal ako dobrý,“ dodal Nosko.

Medzi prvé kroky, ktoré plánuje po zložení sľubu primátora, patrí vymenovanie najbližších spolupracovníkov a predstavenie svojej vízie spolupráce a cieľa zamestnancom mesta.

VIAC O KOMUNÁLKACH V JEDNOTLIVÝCH KRAJOCH SLOVENSKA SA DOZVIETE TU:

* Banskobystrický kraj – Banská Bystrica má nového primátora, Nosko porazil Gogolu

* Bratislavský kraj – Nesrovnal bude primátor Bratislavy, Ftáčnik hovorí o zlyhaní

Bajan si udržal v Petržalke funkciu, Táňa Rosová skončila

* Košický kraj – Raši je znova primátorom Košíc, jeho ľudia skandovali Rašice

Košické mestské časti ovládli zväčša nezávislí kandidáti

* Nitriansky kraj – Dvonč obhájil primátorské kreslo v Nitre, nie je prekvapený

* Prešovský kraj – Prešovu bude šéfovať žena, Hagyari priznal porážku

* Trenčiansky kraj – Rybníček suverénne vyhral, Smeru ostal z 13 poslancov jeden

* Trnavský kraj – V Trnave porazil pravicu Bročka, auto vymení za bicykel

* Žilinský kraj – Staronový primátor Žiliny sľubuje MHD zadarmo a zdravé jedlá

Strany podporujúce Noska budú mať v Bystrici väčšinu

V 31-člennom mestskom zastupiteľstve Banskej Bystrice bude mať 17-člennú väčšinu koalícia strán Smer-SD, SDKÚ-DS a SNS, zvyšných 14 miest obsadia nezávislí kandidáti. Voliči ďalej rozhodli, že zo súčasných poslancov bude v mestskom zastupiteľstve aj v nasledujúcom volebnom období sedieť 18 a rovnako ako v tomto volebnom období v ňom bude aj v nasledujúcom šesť žien.

V krajskom meste Banská Bystrica sa zo 66 593 zapísaných voličov zúčastnilo na voľbách 21 678, čiže 32,55 percenta. Pre voľby primátora odovzdali 21 134 platných hlasov, z nich 9 739 (46 percent) za Jána Noska, 53-ročného riaditeľa detskej fakultnej nemocnice, ktorý zvíťazil ako nezávislý kandidát s podporou strán Smer-SD, SDKÚ-DS a SNS . Na druhom mieste skončil so 4 248 hlasmi (20 percent) súčasný primátor Peter Gogola (nezávislý), na treťom s 2 254 hlasmi (11 percent) Pavol Bielik (nezávislý).

Gogola vraví, že Bystricu odovzdáva v dobrej kondícii

Gogola prijal rozhodnutie voličov v Banskej Bystrici s pokorou a víťazovi praje veľa úspechov. Ako ďalej uviedol pre agentúru SITA, domnieva sa, že mesto odovzdáva v dobrej kondícii.

„Banská Bystrica je najmenej zadlžené krajské mesto na Slovensku a v hodnotení transparentnosti obstálo na piatom mieste (medzi 100 najväčšími mestami v rebríčku organizácie Transparency Slovensko, pozn. SITA). Takže prajem mu, aby, keď bude jedného dňa odovzdávať mesto svojmu nasledovníkovi, aby bol rovnako úspešný, ako som bol ja,“ uviedol Gogola.

Viac o priebehu volieb sa dočítate

—-> V TOMTO ČLÁNKU

Na otázku, čo podľa neho najviac zavážilo, že opätovne nevyhral voľby, odmietol odpovedať s tým, že je to skôr otázka pre politológov.

Pred štyrmi rokmi sa na komunálnych voľbách zúčastnilo 38,95 percenta Banskobystričanov. Petra Gogolu (nezávislého kandidáta) si za primátora vtedy vybrali spomedzi šiestich kandidátov, keď z 25 855 platných hlasov získal 13 842 (53,5 %). Na druhom mieste skončil Ľubomír Vážny (Smer-SD – SNS – ĽS-HZDS) s 10 443 (40,4 %) hlasmi, na treťom Marian Kotleba s 848 (3,3 %) hlasmi.

Obrazom: Volebná noc kandidátov na primátorov

Vo Zvolene vyhrala Balkovičová

Voľby primátora Zvolena, v ktorých si občania vyberali z troch kandidátov, vyhrala podľa oficiálnych výsledkov nezávislá kandidátka Lenka Balkovičová, ktorá získala 5569 hlasov. Súčasnému primátorovi Miroslavovi Kuseinovi na víťazstvo nestačilo, že bol kandidátom širokej koalície 12 strán (Smer-SD, SNS, HZD, SDS, NaS – ns, SZS, EDS, Robíme to pre deti – SF, KSS, SOĽ, Strana moderného Slovenska, ZRS) a so ziskom 4 736 hlasov skončil na druhom mieste. Do 25-členného zvolenského mestského zastupiteľstva si voliči vybrali 10 nezávislých kandidátov, ôsmich za Smer-SD, troch za koalíciu strán SDKÚ-DS a SaS a po jednom za HZD, SNS, NOVA a NaS – ns.

V Brezne, kde mali občania na výber piatich kandidátov, si za primátora 5041 hlasmi vybrali nezávislého kandidáta Tomáša Abela. Súčasný primátor Jaroslav Demian (kandidát strany Smer-SD) skončil s 1293 hlasmi na druhom mieste. Do 21-členného mestského zastupiteľstva zvolili Brezňania 16 nezávislých kandidátov, troch za Smer-SD a po jednom za Sieť a SaS. Medzi zvolenými nezávislými kandidátmi na poslancov je aj Abel, takže do zastupiteľstva zaňho nastúpi náhradník.

V Lučenci svoj post primátora obhájila pred piatimi vyzývateľmi Alexandra Pivková, nezávislá kandidátka, keď získala 4175 hlasov. Do 21-členného zastupiteľstva tam zvolili 10 nezávislých kandidátov, troch za NOVA, po dvoch za Smer-SD a Most-Híd a po jednom za SaS, ND, SNS a SZ.

O post primátora v Poltári sa uchádzali štyria kandidáti

V Poltári, kde mali štyroch kandidátov na primátora, zvíťazil s 1143 hlasmi súčasný primátor Pavel Gavalec ako kandidát koalície strán Smer-SD, SNS, KSS, SDKÚ-DS a NOVA. Do 13-členného zastupiteľstva si Poltárčania vybrali piatich nezávislých kandidátov, troch za Sieť, po dvoch za 99% – občiansky hlas a Smer-SD a jedného za KDH.

V Revúcej porazila súčasná primátorka Eva Cireňová, kandidujúca za koalíciu Smer-SD, SNS, KDH, troch protikandidátov, keď získala 2176 hlasov. Do 13-členného zastupiteľstva tam voliči vybrali siedmich nezávislých kandidátov a šiestich nominantov koalície strán Smer-SD, SNS a KDH.

Rovnako proti trom vyzývateľom obhájil svoj post aj primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko, nezávislý kandidát. Víťazstvo mu zabezpečil zisk 7170 hlasov. Za poslancov 19 členného mestského zastupiteľstva si tam voliči vybrali siedmich nominantov koalície strán Nova, OKS, Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, KDS, SaS a SMK-MKP, troch kandidátov za Smer-SD, po dvoch za Most-Híd, SDKÚ-DS a nezávislých a po jednom za KDH, SDS a Stranu moderného Slovenska.

Aj vo Veľkom Krtíši porazil súčasný primátor Dalibor Surkoš, kandidát koalície strán Smer-SD a KDH, troch súperov, keď zvíťazil so ziskom 1993 hlasov. Do 15-členného zastupiteľstva si tam voliči zvolili ôsmich nezávislých kandidátov, štyroch za Smer-SD, dvoch za koalíciou strán SDKÚ-DS a Sieť a jedného za stranu NOVA.

Svoj post v Banskej Štiavnici obhájila Babiaková

V Detve opäť vyhral Ján Šufliarský, nezávislý kandidát. Získal 2719 hlasov a tentoraz si ho voliči vybrali spomedzi šiestich kandidátov na primátora. Do 17-členného detvianskeho mestského zastupiteľstva si zvolili deviatich nezávislých kandidátov, troch za Smer-SD, po dvoch za SZ a koalíciu strán KDH a NOVA a jedného za koalíciu strán SaS a Sieť. Medzi zvolenými kandidátmi na poslancov je a Šufliarský, do zastupiteľstva preto zaňho nastúpi náhradník.

Aj v Krupine mali občania na výber šiestich kandidátov na primátora. Súčasnému primátorovi Radoslavovi Vazanovi, kandidátovi strany Smer-SD, umožňuje pokračovať vo funkcii na ďalšie štyri roky zisk 1122 hlasov. Do 11-členného metského zastupiteľstva si tam voliči vybrali štyroch nezávislých kandidátov, štyroch za Smer-SD a po jednom za Stranu moderného Slovenska, TIP a KDH. Do zastupiteľstva bol zvolený, ale s najväčšou pravdepodobnosťou nenastúpi aj primátor Vazan.

V Banskej Štiavnici posiela do ďalšieho volebného obdobia na čele mesta súčasnú primátorku Nadeždu Babiakovú, kandidátku koalície strán Smer-SD, SNS a Strana moderného Slovenska, zisk 1737 hlasov. Neúspešne sa ju pokúsili nahradiť dvaja protikandidáti. V 13-člennom mestskom zastupiteľstve má podľa rozhodnutia Banskoštiavničanov sedieť sedem nominantov koalície strán KDH, Most-Híd, NOVA, OKS a SDKÚ-DS, traja nominanti strany Smer-SD, dvaja nezávislí poslanci a jeden nominant SNS.

Žarnovický primátor nemal protikandidáta

Žarnovický primátor Kamil Danko, kandidát strany Smer-SD, nemal v sobotných voľbách žiadneho protikandidáta. Hoci mu na opätovné zvolenie stačil jediný hlas, získal ich 1619. Do 13-členného žarnovického zastupiteľstva voliči poslali desať kandidátov za Smer-SD a troch nezávislých kandidátov.

V Žiari nad Hronom, kde mali voliči na výber troch kandidátov na primátora, zvíťazil súčasný primátor Peter Antal, nezávislý kandidát, so ziskom 4253 hlasov. Do 19-členného mestského zastupiteľstva si tam občania zvolili deviatich nezávislých kandidátov, piatich za Smer-SD, po dvoch za SDKÚ-DS a SNS a jedného sa SDS.

V troch obciach Banskobystrického kraja si v sobotu starostu nezvolili. V Českom Brezove v okrese Poltár a vo Veľkom Lome v okrese Veľký Krtíš sa voľby skončili bez víťaza, pretože na prvých miestach sa tam s rovnakým počtom hlasov umiestnili po dvaja kandidáti. V Buzitke v okrese Lučenec sa voľby starostu ani nekonali, a to pre predbežné opatrenie Ústavného súdu SR, na ktorý sa so sťažnosťou proti okresným súdom potvrdeným nezaregistrovaním za kandidáta obrátil jeden občan.

Problém spôsobila nevyžiadaná SMS

Voľby v Banskej Bystrici boli pokojné a bez incidentov. Ako pre agentúru SITA uviedol Žitňan, najväčší problém, ktorý zaznamenali, bola nevyžiadaná SMS od jedného kandidáta na poslanca s výzvou voliť ho, ktorú dostala členka jednej okrskovej volebnej komisie. „Oznamovateľka to ohlásila na polícii, ktorá to preveruje,“ povedal Žitňan.

Obrazom: Slováci volili po tretí raz v roku, tentokrát v komunálnych voľbách

Bystričania si vyberali primátora spomedzi 15 kandidátov. Ako nezávislí kandidovali ôsmi, a to 60-ročný manažér

Pavol Bielik

, 46-ročný terajší primátor

Peter Goglla

, 41-ročný generálny riaditeľ Kúpeľov Brusno

Štefan Hrčka

, 53-ročný riaditeľ detskej fakultnej nemocnice

Ján Nosko

(s podporou strán Smer-SD, SNS a SDKÚ-DS), 42-ročný mediátor

Ľubomír Piterka

, 54-ročná manažérka

Janka Slaná

, 57-ročný režisér, scenárista, manažér

Igor Šimeg

a 61-ročná dôchodkyňa

Jarmila Virostková

.

Straníckymi kandidátmi boli 68-ročný podnikateľ

Pavel Čupka

za Hnutie za demokratické Slovensko, 36-ročný riaditeľ spoločnosti

Ľubomír Hadvičák

za Stranu TIP, 48-ročný manažér

Miroslav Ivan

za stranu Sloboda a Solidarita, 45-ročný vysokoškolský pedagóg

Marian Korytiak

za Sieť, 58-ročný stavebný inžinier

Peter Lačný

za koalíciu KDH – NOVA, 57-ročný advokát

Peter Múkera

za Demokratickú občiansku stranu a 56-ročný znalec lesníctva

Jozef Sásik

za Slovenskú ľudovú stranu.

V Buzitke starostu nevolili

V okresnom meste Žarnovica sa o post primátora uchádzal iba jeden kandidát a to súčasný primátor Kamil Danko. O post v 13-člennom mestskom zastupiteľstve sa uchádzalo 32 kandidátov.

V obci Buzitka v okrese Lučenec občania rozhodovali len o zložení nového zastupiteľstva. Voľby starostu sa tam nekonali na základe rozhodnutia Ústavného súdu SR. Ten prijal sťažnosť záujemcu o post starostu, ktorého miestna volebná komisia nezaregistrovala pre neúplné petičné hárky a za pravdu jej následne dal aj okresný súd.

Ústavný súd SR zatiaľ o jeho sťažnosti nerozhodol, prijal však predbežné opatrenie, ktorým sa voľby starostu v Buzitke pre neukončený proces registrácie odkladajú až do právoplatného rozhodnutia o sťažnosti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján NoskoJozef ŠimkoLenka BalkovičováĽubomír VážnyMarian KotlebaPeter AntalPeter Gogola