Obrazom: Svet sa rozlúčil so spisovateľom G. G. Márquezom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Rozlúčili sa s autorom známeho románu Láska v čase Cholery
Známy kolumbijský spisovateľ, predstaviteľ magického realizmu, vydýchol naposledy 17. apríla. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 22. apríla (WEBNOVINY) – V hlavnom meste Mexika sa rozlúčili s nedávno zosnulým kolumbijským spisovateľom Gabrielom Garcíom Márquezom.

Na symbolickom verejnom podujatí, ktoré sa konalo v Palacio de Bellas Artes, sa zúčastnili jeho manželka Mercedes Barcha, synovia Rodrigo a Gonzalo, mexický prezident Enrique Peňa Nieto, kolumbijská hlava štátu Juan Manuel Santos a množstvo spisovateľových obdivovateľov a obdivovateliek.

Obrazom: Rozlúčka so slávnym kolumbijským autorom Gabrielom Garcíom Márquezom

Pred urnou s popolom hrala kapela, priestory vyzdobili žltými kvetmi. „Bol pravdepodobne najväčší Kolumbijčan v našej histórii. Vďaka nemu svet vie o Kolumbii. Reprezentoval túto krajinu mnohými spôsobmi. Jeho magický realizmus, ako sám povedal, nie je výmysel, ale je to opis Kolumbie,“ uviedol Juan Manuel Santos. So známym autorom, ktorý dlhé roky žil v Mexiku, sa už rozlúčili aj v rodnej Aracatace.

Fanúšikovia a fanúšičky Márqueza sa možno dočkajú novej knihy, ktorú však autor nestihol dokončiť. Dielo má názov En agosto nos vemos a jeho osud zatiaľ nie je jasný.

Gabriel José de la Concordia García Márquez sa narodil 6. marca 1927. Je považovaný za jedného z najvýznamnejších autorov 20. storočia.

Kariéru začínal ako novinár. V roku 1955 mu vyšlo dielo Opadané lístie. Svetoznámym sa stal vďaka románu Sto rokov samoty (1967). Na konte má tiež knihy ako Plukovníkovi nemá kto napísať, Pohreb Veľkej Matróny, Patriarchova jeseň (1975), Kronika vopred ohlásenej smrti (1981), Láska v čase cholery (1985), Generál v labyrinte (1989), O láske a iných démonoch (1994), Správa o jednom únose (1996), Spomienka na moje smutné pobehlice (2004),

V roku 1982 mu udelili Nobelovu cenu za literatúru. Predstaviteľ magického realizmu posledný raz vydýchol vo štvrtok 17. apríla. Dožil sa 87 rokov.

Informácie pochádzajú z webstránky www.bbc.com a z archívu agentúry SITA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Enrique Peňa NietoGabriel García MárquezJuan Manuel Santos