Klus v Bratislave predstavil nový album Anat život není

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Tomáš Klus
Tomáš Klus v bratislavskom kníhkupectve predstavil nový album Anat život není. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 7. júla (WEBNOVINY) – Český spevák a hudobník Tomáš Klus sa v pondelok podvečer stretol v bratislavskom kníhkupectve Panta Rhei na autogramiáde so slovenskými fanúšikmi, ktorým predstavil svoj najnovší album Anat život není.

Album začal vznikať v Dominikánskej republike

Keď začal mladý hudobník pred časom na dovolenke v Dominikánskej republike tvoriť nové piesne, ešte podľa vlastných slov netušil, že o mesiac bude v ruke držať nový album. „So všetkým, aj s obalom vznikol album za mesiac, čo ma fascinuje, pretože to ukazuje na to, že človek má ísť občas z cesty veciam, ktoré ho presahujú. Keď je človek len tým prostredníkom, je to skvelé,“ poznamenal hudobník v rozhovore pre agentúru SITA.

Video: Tomáš Klus – Přeju Ti

„Ja som len odišiel na dovolenku do Dominikánskej republiky, kam som si vzal gitaru s tým, že sa naučím hrať nejaké veci a zrazu pozerám, že píšem album. Tak som to naposielal chalanom, tí povedali ’Si sa zbláznil?’ A ja som povedal ’Áno, a zbláznil som sa ešte viac, pretože by som to chcel vydať čo najskôr.’ A pretože oni sú tiež blázni, šli sme na turné a do toho sme nahrávali album. Celé to vzniklo našou spoločnou prácou, stali sme sa jedným organizmom a nikto nad ničím nepochyboval. Všetko to plynulo absolútne prirodzene,“ prezradil 29-ročný rodák z Třinca.

Album, ktorý pokrstil koncom júna na veľkom koncerte vo Svojšiciach, sa venuje dvom ústredným témam. „Sú tam akoby dve témy, náš vzťah k Matke Zemi a náš vzťah k sebe samým, človeka k človeku a spoločným menovateľom je hrozba nášho zániku, či už je to vojna alebo zničenie organizmu menom Zem, ktorého sme bunkami. Cítim, že to napätie v tom vzduchu je a je len na nás, či ten výbuch, tá explózia, bude vojna alebo láska,“ priblížil známy hudobník, ktorý týmto podľa vlastných slov povedal svojmu publiku všetko, čo chcel. Čoskoro preto plánuje so svojimi spoluhráčmi dlhšiu pauzu.

Speváka čaká niekoľko letných festivalov

„Už nepotrebujem hovoriť nič, preto si ideme dať na rok pauzu. Chcem sa sústrediť na seba a svoje najbližšie okolie. Chcem sa naučiť anglicky, venovať sa svojej rodine a naučiť sa hrať na gitare, to sú také tri moje plány. Zistil som, že som bol hlupák, že som sa neučil cudzie jazyky, teraz už viem, že ten Babylon sa dá postaviť len v momente, keď sa nájde spoločný jazyk a ten už nájdený je – okrem mandarínčiny je to angličtina,“ podotkol.

Video: Tomáš Klus – NOE

Mladého speváka však pred avizovanou prestávkou čaká ešte niekoľko letných festivalov a v polovici septembra sa predstaví ešte veľkým koncertom v Košiciach. „Čaká nás klasické festivalové leto, ideme Hrady CZ, do toho budeme robiť festival Rozmarné léto, ktorý je rovnako putovný ako Hrady CZ, ale v iných areáloch a má trošku iný koncept a vyskytneme sa na Sázava feste. V rámci týchto festivalov ale hráme prevažne staré pesničky. Iba na Sázave odznie v rámci špeciálneho programu aj nový album. Majú výročie, tak to bude trošku špeciálne,“ uviedol hudobník.

„V Košiciach potom odohráme v septembri taký istý koncert ako vo Svojšiciach. Zahráme set, v ktorom nebudem vôbec hovoriť, naše vystúpenie bude dotvárať iba Léna Brauner, ktorá nám robila aj obal albumu – Léna bude priamo počas koncertu maľovať online na plátno pomocou tušu a vody. A dúfam tiež, že prídu aj hostia, ktorí boli v júni s nami vo Svojšiciach – Sima Martausová a Pavel Helan. Obaja sú úplne fantastickí ľudia. Baví ma, keď je súčasťou robenia hudby totálna autenticita a prirodzenosť a obidvaja sa práve na tom pódiu prezentujú absolútne jedinečne. Sima je skrátka rozkošná a Pavel je vtipný, má ten hladivý humor, nepotrebuje byť vulgárny a to ma veľmi baví. Táto kombinácia bola veľmi fajn,“ uzavrel Klus.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Sima MartausováTomáš Klus