Tohtoročný One Day Jazz Fest zaznamenal rekordnú účasť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
One Day Jazz Fest 2014
Slovenský ONE DAY JAZZ FEST má za sebou ďalší zo svojich unikátnych koncertov. Ten tohtoročný sa zapíše do histórie festivalu naozaj výrazným písmom. Košické a bratislavské koncerty, ktoré spojili (nielen) jazzovú domácu a svetovú elitu, si vychutnalo bezmála poldruha tisíca fanúšikov. Foto: Martin Sirotný

BRATISLAVA 17. apríla (WBN/PR) – Slovenský ONE DAY JAZZ FEST má za sebou ďalší zo svojich unikátnych koncertov. Ten tohtoročný sa zapíše do histórie festivalu naozaj výrazným písmom. Košické a bratislavské koncerty, ktoré spojili (nielen) jazzovú domácu a svetovú elitu, si vychutnalo bezmála poldruha tisíca fanúšikov.

Hodiny kvalitnej hudby, stovky milovníkov jazzu, urban music, soulu, funku a r´n´b a dva zaplnené hudobné kluby v Košiciach a Bratislave – to je bilancia uplynulého ONE DAY JAZZ FESTIVALU, ktorý má úspešne za sebou ďalší zo svojich koncertov. Opäť priniesol to najlepšie z domácej hudobnej scény na jednom pódiu s najvyhľadávanejšou svetovou hviezdou, opäť s prvotriednym zvukom, opäť predstavil súčasný moderný jazz v podobe, v akej sa ho snaží slovenskému publiku sprostredkovať ONE DAY JAZZ FEST a jeho organizátor Martin Valihora pravidelne každý rok.

„Som veľmi rád, že aj tento rok sa nám podarilo naplniť hlavnú myšlienku festivalu, ktorou je sprostredkovanie kvalitnej svetovej hudby nášmu publiku a prepájanie medzinárodnej a domácej hudobnej obce. Veríme, že sme dosiahli náš cieľ – vytvárať premostenia a nie bariéry medzi hudobnými scénami – z čoho vznikajú reálne spolupráce a reálne prehlbovanie vzťahov slovenských hudobníkov so svetovou hudobnou scénou, čo nám pomáha integrovať sa do povedomia medzinárodných hudobných súvislostí,“ hodnotí vydarený festival Martin Valihora. „Veľmi sa teším, že ľudia pozitívne reagujú na značku ONE DAY JAZZ FEST, a že v nich zanecháva veľmi silnú kultúrnu stopu – či už po hudobnej alebo po spoločenskej stránke. Ešte raz sa chcem srdečne poďakovať všetkým partnerom, ktorí podporujú tvorivý talent a dávajú mu priestor. Ďakujem tiež všetkým účinkujúcim umelcom, ktorí prispeli k vytvoreniu výbornej atmosféry a vytvoreniu kvalitného programu. A samozrejme, ďakujem aj všetkým pomocníkom, priateľom a známym, ktorí pomohli s organizáciou festivalu.“

OBRAZOM: Open Jazz Fest 2014

Po vzore úspešného vlaňajšieho ročníka sa festival opäť odohral v dvoch mestách. Vďaka tomu si prišli opäť po roku na svoje milovníci dobrej hudby na východe (Košice) i západe (Bratislava) Slovenska. Oba večery mali na pár drobných rozdielov rovnaký program i priebeh. Prvý večer (11.4.) prilákala kvalitná jazzová a soulová hudba do košických Kasární/Kulturparku zhruba päťstovku divákov. Na úvod sa pódia zhostilo prešovské inštrumentálne trio Inside Group, ktoré zaskakovalo za pôvodne avizovanú zostavu muzikantov zgrupenú okolo košického bubeníka Martina Janočka, ktoré si hovorí Detská porcia, nakoľko sa im zranil basgitarista.

Následne „si prevzal javisko“ uznávaný mág klávesových nástrojov Eugen Vizváry. Práve na ONE DAY JAZZ FESTIVALE sa rozhodol exkluzívne predstaviť a pokrstiť svoj debutový sólový projekt Part One. Inak tomu nebolo ani na druhý deň (12.4.) v bratislavskom Ateliéri Babylon. Po Eugenovom boku sa predstavil basgitarista Oskar Rózsa, saxofonista Radovan Tariška, mladý talentovaný bubeník Dávid Hodek i bratia Michal a Štefan Bugalovci. Dávida Hodeka neskôr vystriedal za bicími fenomenálny Martin Valihora, ktorý už tradične popri hraní opäť s prehľadom zvládol aj úlohu organizátora celého podujatia. Fanúšikovia bicích nástrojov jasali najmä v okamihu, kedy si za bicie sadli obe hviezdy, Martin i Dávid a predviedli spoločnú šou. Dominantou projektu Part One bola nepochybne hosťujúca Anita Soul, ktorej hlas bol skvelým kontrastom popri prevahe inštrumentalistov v kapele. Prestávky medzi jednotlivými koncertmi vypĺňal svojou produkciou DJ Vec, ktorý taktiež nechýbal v oboch mestách.

One Day Jazz Fest 2014
Slovenský ONE DAY JAZZ FEST má za sebou ďalší zo svojich unikátnych koncertov. Ten tohtoročný sa zapíše do histórie festivalu naozaj výrazným písmom. Košické a bratislavské koncerty, ktoré spojili (nielen) jazzovú domácu a svetovú elitu, si vychutnalo bezmála poldruha tisíca fanúšikov. Foto: Martin Sirotný

DJ Vec napokon pripravil pódium i atmosféru hlavnej hviezde večera – americkej bubeníckej legende Chrisovi Daveovi a jeho kapele The DrumHedz. Kvarteto Isaiaha Sharkleya na gitare, Keyona Harolda na saxofóne Nicholusa McNacka na basgitare a už spomínaného Chrisa Davea na bicích predviedlo košickému i bratislavskému publiku, ako sa hrá pravý a nefalšovaný americký černošský jazz. Po vyše hodine muzikantskej kvality si publikum samozrejme vyžiadalo aj prídavky, počas ktorých sa muzikanti v rámci improvizácií zahrali aj s motívmi viacerých hitov hviezd súčasnej americkej hudobnej scény.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Anita SoulMartin ValihoraOskar Rózsa