Zuzana Smatanová predstavila nový singel a videoklip

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Zuzana Smatanová
Speváčka Zuzana Smatanová počas predpremiéry novej piesne a videoklipu s názvom 'HOROU'. Bratislava, 28. apríl 2016. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 29. apríla (WebNoviny.sk) – Slovenská speváčka Zuzana Smatanová predstavila vo štvrtok večer v predpremiére svoj nový singel Horou. Počas stretnutia so zástupcami médií a najbližšími priateľmi zároveň predstavila i čerstvý videoklip k novinke.

Pieseň známa interpretka napísala podľa vlastných slov už v januári 2015. „Posledné dva roky to tak robím, že si v období Vianoc, keď mám po koncertoch, vypnem telefón a odídem mimo civilizácie. Nezapínam internet, chcem byť iba s rodinou a užívať si svoje súkromie. A toto býva také moje tvorivé obdobie, vtedy zrazu príde múza, osvieti ma a ja to využívam,“ povedala v rozhovore pre agentúru SITA.

Nápad na pesničku k nej vraj prišiel celkom spontánne

Speváčka vyrastala obklopená prírodou, preto bolo podľa nej len otázkou času, kedy podobnú skladbu napíše. „Vyrastala som na dedine, ja som dieťa z hôr, ako dieťa som sa tam hrala a ako dospelá tam teraz chodím upokojiť svoje myšlienky, vyvetrať si hlavu a načerpať tam energiu. Utekám tam z toho muzikantského chaosu a z mesta. Horou vlastne ja v tom mojom živote žijem, je jeho neoddeliteľnou súčasťou. Je to zároveň úplne iné miesto a treba ho rešpektovať, to sa mi páči. Ja rešpektujem horu ako miesto divočiny a pravidlám, ktoré tam vládnu, sa vždy absolútne podriadim,“ poznamenala Smatanová.

Nápad na pesničku k nej vraj prišiel celkom spontánne. „Jedného dňa som si proste zaspievala ‚Horooou‘ a vravím si, že ‚Čo? Tak si to teda nahrám…‘ tak som si to nahrala, prišla som ku klavíru a úplne prirodzene sa mi začala vinúť melódia, na ktorú som prirodzene začala písať text. Za pol hodinu to bolo celé urobené, až som nerozumela tomu, že sa môže niečo takéto stať,“ uviedla speváčka, ktorú vraj týždeň na to oslovili miestni lesníci Ľubo Kľúčik a Lojzo Kaššák, či by im neskomponovala skladbu k filmu o tamojších lesoch. „Všetko to do seba tak nejako neskutočne zapadlo,“ podotkla sympatická hudobníčka, ktorej nová pieseň je dnes ústrednou skladbou snímky Krajina bez tieňa spomínanej dvojice lesníkov.

Videoklip nakrúcali v Kláštore pod Znievom a vo Vrícku

Na skladbe, ktorú si známa rodáčka zo Súľova-Hradnej sama produkovala, sa podieľalo spolu 34 ľudí. „Nahrať a dokončiť celú pieseň trvalo osem mesiacov, pomáhal mi pri tom Ivan Jombík, čo je zvukárska legenda. Nahrávali sme mužský spevácky zbor, orchester, sláčikové kvarteto a štyroch pánov s trombitami,“ vymenovala Smatanová, podľa ktorej o procese tvorby jej novinky vznikne i samostatný dokument.

Videoklip, ktorý speváčka predstavila spolu so singlom, nakrúcali v Kláštore pod Znievom a vo Vrícku. „Točenie bolo veľmi náročné. Prvý raz sme nakrúcali 21. decembra a večer sme zistili, že sme to robili celkom zbytočne, pretože nám zlyhala technika a museli sme ísť úplne odznovu. Po Vianociach som navyše ochorela, takže v klipe som chorá, mám zapálené priedušky, mám tam neuveriteľnú nádchu, bola mi hrozná zima a bola som veľmi vyčerpaná. Točili sme totiž od skorého rána do dvanástej v noci, bolo to šialené, najšialenejšie podmienky, aké som kedy pri natáčaní videoklipu zažila. Nedalo sa to zároveň odložiť, pretože som nechcela vo videoklipe sneh a kvôli atmosfére klipu som nemohla čakať do jari, takže som musela využiť tých pár decembrových dní,“ ozrejmila mladá interpretka, s ktorou vo videoklipe vystupujú aj divoké zvieratá.

„Predtým, ako celé natáčanie vypuklo, obehla som si nejaké terény a zohnala som si do klipu jeleňa. Strašne som chcela v klipe jeleňa, tak som rozhodila siete, či niekto nepozná nejakého skroteného, ktorého sa môžem aj dotknúť a prišiel mi kontakt na človeka, ktorý takého vlastní. Išla som teda za ním do Kláštora pod Znievom a stretla som sa s ním. Jeleň sa volá Mišo. Celý štáb z Prahy prišiel následne kvôli Mišovi do Kláštora,“ uviedla Smatanová.

V klipe účinkujú okrem jeleňa aj orly

V klipe účinkujú okrem jeleňa aj orly. „Účinkujú tam aj tri orly. Vyzerá to, že je tam len jeden, ale sú v skutočnosti tri. Bola to skvelá práca, aj keď práca so zvieratami je veľmi nevyspytateľná – ten jeleň nám napríklad odišiel. Tri dni ho nechali schválne vyhladovieť, nech je pri nás, nech ho môžeme kŕmiť a on neprišiel. A človek ho nemôže len tak zavolať, že poď sem… Bol proste niekde hlboko v hore a nevedeli sme, kde, tak sme museli do rána naňho čakať, kým sa rozhodol, že oukej, už som hladný, idem sa najesť… Inak to bolo s orlami, tie boli cvičené a stále si ich sokoliari volali, ale práca s jeleňom bola skutočne nezabudnuteľná,“ zasmiala sa speváčka.

„Aj som sa ho trochu bála, predsa len je to divoké zviera a nevedela som, čo od neho môžem čakať. Bol úplne blízko pri mne a naozaj stačil krok a jeden pohyb a mohla som mať jeho parohy niekde v pľúcach. A orly ma mohli tiež ďobnúť… Všetko však našťastie dobre dopadlo a bola to pre mňa krásna práca,“ dodala.

Oficiálne singel s videoklipom Smatanová predstavila v piatok ráno na obrazovkách televízie Markíza a večer ho po prvý raz zahrá pred očami verejnosti v sprievode orchestra a speváckeho zboru na finále Miss Slovensko 2016.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Zuzana Smatanová