Blatter pokračuje na čele FIFA, jeho vyzývateľ odstúpil

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
FIFA si volí prezidenta, na kongres prenikol aktivista
Na 65. kongrese Medzinárodnej futbalovej federácie, ktorý sa koná v Zürichu, sa má uskutočniť voľba nového prezidenta federácie na ďalšie obdobie. Foto: SITA/AP

ZÜRICH 29. mája (WEBNOVINY) – Sepp Blatter zostáva prezidentom Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). Jeho jediný vyzývateľ, jordánsky princ Ali bin Al-Husejn, z volebného boja odstúpil pred druhým kolom tajného hlasovania.

V tom prvom ani jeden z kandidátov nezískal potrebné minimálne dve tretiny platných hlasov, teda 140 (Blatter 133, Al-Husejn 73). V druhom kole by stačila uchádzačovi na úspech už len jednoduchá väčšina. V prvom kole odovzdalo volebné lístky všetkých 209 členských asociácií FIFA, platných bolo 206.

Obrazom: 65. kongres Medzinárodnej futbalovej federácie

Sedemdesiatdeväťročný Švajčiar je šéfom svetového futbalu od roku 1998, predtým svoj post obhájil aj v rokoch 2002, 2007 a 2011, čaká teda naňho už piaty mandát. Hlasovanie bolo vrcholom dvojdňového zasadnutia vo švajčiarskom Zürichu.

Blatter si dokonca aj zavtipkoval

Blatter je členom FIFA od roku 1975, začal ako technický riaditeľ. Túto funkciu vymenil o šesť rokov neskôr za miesto generálneho sekretára. Tým bol do roku 1998, keď ho zvolili za prezidenta. Okrem toho pôsobí v Medzinárodnom olympijskom výbore (od 1999).

„Mám vás rád, mám rád túto prácu. Nie som perfektný, nikto nie je. Verím, že odvedieme dobrú robotu a sľubujem, že svojmu nástupcovi odovzdám silnejšiu a lepšiu organizáciu. Ďakujem, ďakujem, ďakujem,“ naznačil Blatter pred prítomnými delegátmi, že nastalo jeho posledné obdobie vo funkcii, a vyhlásil: „Vrátime späť FIFA! Spolu to dokážeme! FIFA do toho!“ Počas prejavu si dokonca aj zavtipkoval.

Princ Ali mal výbornú kampaň

„Ďakujem všetkým, ktorí boli dostatočne odvážni, aby sa za mňa postavili. Bola to skvelá cesta a som vďačný, že som vás mohol spoznať a spolupracovať s vami,“ povedal 39-ročný člen jordánskej kráľovskej rodiny Al-Husejn. Jeho starší brat, Princ Fejsal Al-Husejn, dodal: „Princ Ali mal výbornú kampaň. Na spôsob, akým ju viedol, môže byť Jordánsko hrdé.“

Hlasovanie bolo na zozname agendy až sedemnáste z devätnástich bodov, no išlo o vrchol dvojdňového zasadania v Hallenstadione. Sepp Blatter ho zakrátko po svojom znovuzvolení oficiálne ukončil, predchádzalo tomu malé úsmevné nedorozumenie s generálnym sekretárom Jéromom Valckem a oznámenie dejísk a termínov dvoch najbližších edícií kongresu FIFA: 66. sa uskutoční 12. a 13. mája 2016 v Mexico City, o rok neskôr ho od 10. do 12. mája bude hostiť Kuala Lumpur, kde sa vyberie organizátor majstrovstiev sveta 2026.

FIFA si volí prezidenta, na kongres prenikol aktivista
Foto: SITA/AP

Platini poďakoval Aliho zástancom

Prezident UEFA Michel Platini je naďalej neoblomne v opozícii voči znovuzvolenému Seppovi Blatterovi. „Som hrdý, že UEFA bránila hnutie, ktoré podporovalo rekonštrukciu FIFA. Zmeny sú nevyhnutné, pokiaľ má celosvetová organizácia znovu získať svoju dôveryhodnosť,“ tvrdil 59-ročný Francúz a zagratuloval neúspešnému kandidátovi, Alimu bin Al-Husejnovi: „Blahoželám môjmu priateľovi Princovi Alimu k pozoruhodnej kampani. Ďakujem všetkým národným asociáciám, čo sa zaňho postavili.“ Platini po Blatterovej ďakovnej reči zostal sedieť a neaplaudoval.

O dve desaťročia starší Švajčiar zasa varoval európsky futbal, že mu hrozí strata vplyvu vo výkonnom výbore FIFA. „Konfederácie musia mať rovnomernejšie zastúpenie,“ predznamenal staronový šéf riadiaceho orgánu svetového futbalu. UEFA má v súčasnosti vo VV osem z 25 kresiel, disponuje tiež tromi z ôsmich postov viceprezidenta FIFA

Izrael a Palestína dospeli k dohode

Palestína a Izrael dospeli v Zürichu k dohode. Prezident Palestínskej futbalovej asociácie (PFA) Jibiril Rajoub po rozhovore s mnohými delegátmi stiahol návrh na suspendáciu Izraela. Hlava Izraelskej futbalovej asociácie (IFA) Ofer Eini vyjadril spokojnosť s rozhodnutím a za búrlivého potlesku prítomných v Hallenstadione si na znak zmierenia podal s Rajoubom ruku. Obe strany sa zároveň zaviazali k spolupráci v prospech svetového futbalu.

Palestínčania žiadali trest pre Izraelčanov za údajné neprimerané bezpečnostné opatrenia, ktoré bránili jednotlivým futbalistom, ale aj celým tímom, vo voľnom pohybe po západnom brehu Jordánu a v pásme Gazy.

Vizitka znovuzvoleného prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA):
SEPP BLATTER (Švaj.)

Miesto a dátum narodenia: Visp (Švaj.), 10. marca 1936 (79 rokov)

Bydlisko: Zürich (Švaj.)

Vo FIFA od: 1975

Predchádzajúce pozície vo FIFA: technický riaditeľ (1975 – 1981), generálny sekretár (1981 – 1998)

Súčasná pozícia vo FIFA: prezident (od 1998), znovuzvolený v rokoch 2002, 2007, 2011 a 2015

Ďalšie súčasné pozície: člen Medzinárodného olympijského výboru (od 1999)

Prehľad prezidentov Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) a dĺžky ich mandátu:

Robert Guérin (Fr.) 1904 – 1906

Daniel Burley Woolfall (Angl.) 1906 – 1918

Jules Rimet (Fr.) 1921 – 1954

Rodolphe Seeldrayers (Belg.) 1954 – 1955

Arthur Drewry (Angl.) 1955 – 1961

Stanley Rous (Angl.) 1961 – 1974

Joao Havelange (Braz.) 1974 – 1998

Sepp Blatter (Švajč.) 1998 – súčasnosť

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ali Bin Al-HusejnMichel PlatiniSepp Blatter