Video: Bayern vydrel v LM víťazstvo, Borisov dostal výprask

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Jesus Navas, David Alaba
David Alaba z Bayernu (vľavo) v akcii s Jesusom Navasom z Manchester City. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 17. septembra (WEBNOVINY) – Až šesť gólov padlo v dvoch stredajších dueloch 1. kola skupinovej fázy futbalovej Ligy majstrov 2014/2015. V oboch prípadoch triumfovali domáce mužstvá – AS Rím zdolal CSKA Moskva presvedčivo 5:1 a FC Porto zdolalo BATE Borisov 6:0. V šlágri stredajšieho programu sa v súboji Bayernu Mníchov s Manchestrom City sa z triumfu tešili hráči nemeckého mužstva, keď rozhodnutie zariadil v 90. min Jérome Boateng.

V inom anglicko-nemeckom súboji sa v Londýne zrodila medzi FC Chelsea a Schalke 04 Gelsenkirchen remíza 1:1. Slovinský NK Maribor si pripísal prvý bod za remízu 1:1, ktorú v súboji so Sportingom Lisabon zariadil v nadstavenom čase Luka Zahovič.

Tím FC Barcelona dosiahol pred vlastnými fanúšikmi tesný triumf 1:0 nad cyperským APOEL-om Nikózia.

V ČLÁNKU NÁJDETE ZHODNOTENIA JEDNOTLIVÝCH ZÁPASOV:
*

V Bayerne rozhodol netradičný strelec

*

Víťazný vstup Barcelony aj v pozmenenom zložení

*

Remízu na Stamford Bridge Mourinho hráčom nevyčíta

*

Brahimi hrdinom Porta, v premiérovom dueli s hetrikom

*

V Amsterdame si delili body, Francúzi sú sklamaní

V Bayerne rozhodol netradičný strelec

Deväťdesiat minút búšili futbalisti Bayernu Mníchov do obranných hradieb Manchestru City, až sa napokon dočkali zaslúženej odmeny. O troch bodoch pre Bayern rozhodol netradičný strelec. V 90. min sa na hranici šestnástky do lopty oprel obranca Jérome Boateng a krásnym halfvolejom s prispením teču Maria Götzeho rozvlnil sieť za Joeom Hartom. Zaplnená 68-tisícová Fussball Arena explodovala víťazným nadšením. Len dve minúty po Boatengovom zásahu hlavný rozhodca Undiano Mallenco ukončil zápas.

„Som absolútne nadšený. Loptu som trafil veľmi dobre a jemný teč tomu ešte pomohol. Bol to pravý čas na strelenie gólu. Dosiahnuť víťazný gól je pre mňa veľká skúsenosť,“ vyhlásil 26-ročný Boateng. Gól ma pre neho špecifickú príchuť aj v tom, že ho strelil svojmu bývalému zamestnávateľovi. V sezóne 2010/11 odohral 16 zápasov aj za Manchester City a práve z tohto tímu, s ktorým získal FA Cup, zamieril do Bayernu. Aj preto si víťazný zásah v súboji s úradujúcim anglickým šampiónom veľmi váži. „Mali sme v zápase prevahu, ale súper, akým je Manchester City, môže byť kedykoľvek nebezpečný. Aj preto sme radi, že sme napokon dosiahli víťazstvo. Lepšie sa nám pôjde do ďalších zápasov,“ dodal Boateng pre server uefa.com.

Jérome Boateng
Foto: SITA/AP

Hráči ukázali srdce a túžbu vyhrať, chválil kouč Guardiola

Bavori prestrieľali hostí z Anglicka v pokusoch na bránku 9:2 a celkovo 22:8. Tri z nich si pripísal aj druhý najlepší strelec nedávnych majstrovstiev sveta v Brazílii Thomas Müller, ale ani raz neuspel. Už v 1. min mohol otvoriť skóre, ale po dravom prieniku a „blafáku“ brankárovi Hartovi trafil len do bočnej siete. „Môžeme byť so sebou spokojní, veď sme zdolali Manchester City. Je škoda, že sme gól nestrelili už skôr, ale beriem to na seba, mal som šance a nevyužil som ich. Súperov brankár zachytal výborne,“ uviedol Müller pre server UEFA.

Tréner Bayernu Josep Guardiola uznal kvality súpera, ale najmä pochválil svoj tím za neutíchajúcu snahu streliť víťazný gól. „Prvých 20 minút boli hráči City lepší, ale neskôr sme dominovali. Utvorili sme si viacero šancí, čo nie je ľahké v zápase s takýmto kvalitným súperom. Na konci sme ukázali veľké srdce a obrovskú túžbu vyhrať tento zápas,“ povedal Guardiola. Hráčov anglického majstra zastupoval na tlačovej konferencii asistent Rubén Cousillas, keďže hlavný tréner Manuel Pellegrini sa pre trest pozeral na zápas len z hľadiska. Cousillas hovoril aj o tom, že E-skupina spoločne s Bayernom, CSKA Moskva a AS Rím má vysokú kvalitu. „Máme ťažkú skupinu a neodštartovali sme dobre. Máme však silné mužstvo a som presvedčený, že sa pobijeme o postup,“ podotkol argentínsky asistent Čiľana Pellegriniho.

Víťazný vstup Barcelony aj v pozmenenom zložení

FC Barcelona zdolala Nikóziu v značne pozmenenej zostave. Povinné tri body pre favorita zabezpečil španielsky reprezentačný stopér Gerard Piqué, ktorý v 28. min skóroval hlavou po štandardke Lionela Messiho a zaznamenal svoj 9. presný zásah v LM.

Nový tréner katalánskeho tímu Luis Enrique urobil prekvapujúci ťah: v porovnaní s víkendovým ligovým duelom proti Bilbau (2:0) postavil do základnej zostavy až deväť nových hráčov, zostali iba Messi a 19-ročný útočník Munir El Haddadi. „Moji zverenci nie sú futbalové mašiny. Máme široký káder, takže rotácia je pochopiteľná. Vyhrali sme a to je najdôležitejšie. Som si istý, že sa nám podarí uspieť v tejto súťaži aj pri obmene hráčov. Chcem, aby všetci boli pripravení hrať takéto duely,“ uviedol po stretnutí 44-ročný rodák z Gijónu Luis Enrique.

V základe dostali premiérovo v Lige šampiónov príležitosť 22-ročný nemecký brankár Marc-André ter Stegen, 19-ročný defenzívny stredopoliar Sergi Samper a spomenutý El Haddadi. „Musíme vziať do úvahy, že sme útočili do ‚plných‘, čo nie je jednoduché. Húževnatý súper bránil s desiatimi mužmi, často aj so šťastím. Vedeli sme, že to bude náročný duel, ale zostávali sme pokojní. Viaceré vyložené príležitosti sme však nedotiahli do gólového konca,“ doplnil hodnotenie Luis Enrique. Barcelona mala napriek improvizovanému zloženiu zápas jednoznačne v moci, o čom svedčí aj držanie lopty (67 % – 33 %) či strely (17 – 4).

Xavi Hernández vyrovnal rekord

Xavi Hernández
Foto: SITA/AP

Okrem nováčikov však nastúpili v drese španielskeho giganta aj skúsení harcovníci: 34-ročný stredopoliar Xavi Hernández odohral už 142. duel v hlavnej fáze Ligy majstrov a na čele tejto štatistiky sa dotiahol na krajana Raúla Gonzáleza. Tridsaťštyriročného rodáka z Terrassy delí už len jeden štart od toho, aby sa osamostatnil na čele tejto štatistiky. Na tretej priečke figurujú Ryan Giggs a Iker Casillas, obaja majú na svojom konte po 141 zápasov.

Ďalší futbalisti za týmto kvartetom výrazne zaostávajú. Xavi Hernández a Iker Casillas sa pravdepodobne už čoskoro odpútajú od Raúla s Giggsom, ktorí už nepôsobia v profesionálnom futbale ako hráči. Xaviho Hernándeza delia už len tri štarty od vyrovnania maxima Ryana Giggsa, ak sa do výpočtov zarátajú aj súboje v predkolách LM.

Taktiku s obmieňaním hráčov FC Barcelona schvaľuje aj brazílsky reprezentant Dani Alves. „Tréner Enrique vie, čo robí. Pracuje s tímom na sto percent, jeho počínanie som uvítal. Som presvedčený, že máme šancu po troch rokoch opäť triumfovať v Lige majstrov,“ vyjadril sa pochvalne na adresu kouča podľa portálu goal.com 31-ročný skúsený pravý obranca D. Alves.

Hráči APOEL-u odohrali v defenzíve na štadióne Camp Nou solídnu partiu, v ofenzíve zamestnali Ter Stegena najmä Brazílčan Manduca či Talian De Vincenti. „V zakončení sme mohli byť dôraznejší, najmä v druhom polčase. Uznávam však, že nerozhodný výsledok by nebol spravodlivý. Domáci tím mal prevahu a zaslúžil si vyhrať,“ skonštatoval grécky kormidelník APOEL-u Nikózia Giogos Donis.

Remízu na Stamford Bridge Mourinho hráčom nevyčíta

V stretnutí FC Chelsea – Schalke 04 sa zrodila prekvapujúca remíza 1:1. „The Blues“ boli totiž v súboji s tímom z Gelsenkirchenu favoritom, v doterajšom priebehu anglickej Premier League ešte v štyroch kolách nezaváhali, ale napokon sa v úvodnom vystúpení v G-skupine LM museli na Stamford Bridge uspokojiť len s nerozhodným rezultátom.

„Máme bod do tabuľky. Nie je to najlepší výsledok, ale je to výsledok. Hráčom však nemám veľmi čo vyčítať,“ citoval portál uefa.com slová trénera FC Chelsea Josého Mourinha. Jeho zverenci viedli od 11. min zásluhou Cesca Fábregasa po spolupráci s Edenom Hazardom, hoci pred gólovým momentom získal španielsky stredopoliar loptu po sklze a spornom zákroku na Maxa Meyera. Hostia po hodine hry vyrovnali, keď sa presadil holandský bombardér Klaas-Jan Huntelaar.

„Za stavu 1:0 sme mali ďalšie šance poistiť náš náskok, zostali nevyužité. Taký je však futbal, taká je Liga majstrov, to je normálne. Napokon sa stretnutie skončilo 1:1 a my sme prišli o dva body. Schalke malo výborného brankára Fährmanna, zahrali fantasticky v defenzíve,“ skonštatoval ďalej J. Mourinho, ktorý dal na hrote útoku príležitosť 36-ročnému „navrátilcovi“ Didierovi Drogbovi. Nová akvizícia z Atlética Madrid Diego Costa, ktorý cez víkend strelil hetrik v lige proti Swansea City, sa dostal na trávnik až v 74. min. „Diego má problémy so stehenným svalom na ľavej nohe. Určite nebol v stave nastúpiť od začiatku a odohrať väčšinu zápasu. Nie je jednoduché absolvovať tri duely za týždeň. Drogba ma výkonom nesklamal, hoci neskóroval,“ skonštatoval charizmatický lodivod anglického tímu. Chelsea mohla zvíťaziť, ale strelu novej francúzskej akvizície Loica Rémyho vyhlavičkoval z bránkovej čiary Roman Neustädter.

„Hráči dodržali všetky taktické pokyny, ktoré sme si povedali pred týmto náročným stretnutím,“ uviedol spokojný 43-ročný kouč Schalke 04 Jens Keller a doplnil: „Nerozhodný výsledok je pre nás veľmi cenný. Chlapci podali výborný a oduševnený výkon, hrali s obrovským nasadením.“ Svoje hodnotenie pridal aj holandský reprezentant Klaas-Jan Huntelaar: „Momentálne máme aj zranených futbalistov, niektorí zasa v stredu proti FC Chelsea nastúpili na postoch, kde nehrávajú. Remízu v Londýne určite beriem, je to výborný rezultát. Za stavu 0:1 sme živili šancu na úspech, teší ma, že sa mi podarilo skórovať a vyrovnať.“

Cesc Fabregas
Foto: SITA/AP
Brahimi hrdinom Porta, v premiérovom dueli s hetrikom

Vstupom ako z rozprávky sa prezentovali hráči portugalského tímu FC Porto, ktorí deklasovali v domácom prostredí bieloruského šampióna BATE Borisov 6:0 a dosiahli svoje najvyššie víťazstvo v európskych pohároch.

Na Estádio do Dragao hral „prvé husle“ najmä autor hetriku Yacine Brahimi. Dvadsaťštyriročný reprezentant Alžírska (nar. 8. februára 1990), ktorý sa narodil v Paríži, strelil tri góly pri svojej premiére v zápase hlavnej fázy Ligy majstrov. Brahimi otvoril skóre v 5. min po zlom vyhodení lopty brankárom Borisova Černikom, následne zvýšil v 32. min na 2:0 po sóle z polovice ihriska a v 57. min stanovil na priebežných 4:0 , keď presne namieril z priameho kopu.

„Skupinovú fázu sme začali najlepším možným spôsobom – vysokým víťazstvom. Bol to môj prvý zápas na takejto úrovni a hneď som dal tri góly. Mám z nich obrovskú radosť, je to však aj zásluha spoluhráčov. Zároveň ide o môj prvý hetrik v kariére, dodá mi to chuť do ďalšej futbalovej práce,“ citoval portál uefa.com slová bývalého francúzskeho mládežníckeho reprezentanta Brahimiho, ktorý prišiel do Porta v lete za 6,5 milióna eur zo španielskej Granady.

Vedenie portugalského klubu zaujal výkonmi na nedávnych majstrovstvách sveta v Brazílii, kde sa Alžírsko dostalo až do osemfinále (v ňom prehralo s neskorším šampiónom z Nemecka iba 1:2 po predĺžení, pozn.) a Yacine strelil aj jeden gól – proti Kórejskej republike prispel v základnej skupine k víťazstvu 4:2. Hrdina stredajšieho portského duelu proti Borisovu však zostáva skromný. „Vo futbale sa ešte stále musím veľa učiť a tvrdo pracovať. Som vďačný fanúšikom, ktorí mi pri odchode z trávnika po hodine hry pripravili búrlivé ovácie. Verím, že im ponúkneme aj ďalšie dôvody na úsmev,“ uviedol Yacine Brahimi, ktorý začal so seniorským futbalom vo francúzskych mužstvách Rennes a Clermont Foot.

Ajax Amsterdam
Foto: SITA/AP
V Amsterdame si delili body, Francúzi sú sklamaní

Nerozhodný konzulát 1:1 vyvstal aj v dueli F-skupiny Ajax Amsterdam – Paríž Saint-Germain. Favorizovaný francúzsky šampión viedol od 14. min gólom uruguajského útočníka Edinsona Cavaniho, keď predtým stopér Joel Veltman zblokoval v poslednej chvíli strelu švédskeho bombardéra hostí Zlatana Ibrahimoviča smerujúcu do domácej siete.

Amsterdam ArenA a holandskí priaznivci v nej sa rozozvučala potleskom v 74. min: stredopoliar Lasse Schöne z priameho kopu vyrovnal. Taliansky brankár PSG Salvatore Sirigu si síce siahol na loptu, no nezabránil gólu. „Vzhľadom na druhý polčas sme si možno zaslúžili aj viac ako nerozhodný výsledok,“ uviedol 28-ročný dánsky legionár Ajaxu Schöne, ktorý v závere opečiatkoval opäť zo štandardnej situácie žrď parížskej bránky.

V zostave PSG sa predstavili traja futbalisti spätí s predchádzajúcim pôsobením v Ajaxe: okrem spomenutého Ibrahimoviča si dres amsterdamského klubu obliekali v minulosti aj Brazílčan Maxwell a ďalší obranca Gregory Van der Wiel. „Za stavu 1:0 sme mali veľa vyložených príležitostí na zvýšenie náskoku, bohužiaľ, nepremenili sme šance a napokon pykali. Ajax sa nikdy nevzdáva, aj tentoraz dokázal vyrovnať,“ skonštatoval 26-ročný holandský reprezentant a amsterdamský rodák Van der Wiel.

Tréner Ajaxu Frank de Boer bol spokojný s konečným výsledkom. „V prvom polčase boli hostia jednoznačne lepší, mohli sme prehrávať aj výraznejšie ako 0:1. Po zmene strán sme však zabojovali a napokon sa nám podarilo s kvalitným a favorizovaným protivníkom aj vzhľadom na priebeh stretnutia vybojovať cennú remízu.“

Kouč PSG mal na rezultát iný názor. „Diváci videli veľmi dobrý zápas. V prvom polčase sme kontrolovali hru, mali viacero výborných možností na skórovanie a mohli ešte do prestávky rozhodnúť o osude duelu. Sme sklamaní, chceli sme zvíťaziť. Na druhej strane však musím pochváliť výkon domáceho mužstva po zmene strán,“ citoval klubový web slová trénera Parížanov Laurenta Blanca.

E-skupina:

AS Rím (Tal.) – CSKA Moskva (Rus.) 5:1 (4:0)

Góly: 10. a 31. Gervinho, 6. Iturbe, 20. Maicon, 50. Ignaševič (vlastný) – 82. Musa, bez kariet, rozhodoval: Fernández Borbalán (Šp.)

Zostavy:

AS Rím: De Sanctis – Maicon, Manolas (76. Yanga-Mbiwa), Astori, Torosidis – Pjanič, Keita, Nainggolan – Gervinho (72. Ljajič), Totti, Iturbe (26. Florenzi)

CSKA: Akinfejev – Mário Fernandes, V. Berezuckij, Ignaševič, Nababkin (46. Ščennikov) – Natcho, G. Milanov – Z. Tošič (53. Jefremov), R. Jeremenko (66. Pančenko), Musa – Doumbia

Bayern Mníchov (Nem.) – Manchester City (Angl.) 1:0 (0:0)

Gól: 90. J. Boateng, ŽK: 41. Džeko, 45. Kompany, 65. Clichy, 77. Demichelis (všetci Manchester City), rozhodoval: Undiano Mallenco (Šp.)

Zostavy:

Bayern: Neuer – Rafinha (84. C. Pizarro), J. Boateng, Benatia (85. Dante), Bernat – Lahm, Xabi Alonso, Alaba – Th. Müller (76. Robben), Lewandowski, Götze

Manchester: Hart – Sagna, Kompany, Demichelis, Clichy – Jesús Navas (88. Kolarov), Y. Touré, Fernandinho, Nasri (58. Milner) – David Silva – Džeko (64. Agüero)

F-skupina:

FC Barcelona (Šp.) – APOEL Nikózia (Cyp.) 1:0 (1:0)

Gól: 28. Piqué, ŽK: 11. Vinícius, 27. Antoniades (obaja APOEL), rozhodoval: Aytekin (Nem.)

Zostavy:

Barcelona: Ter Stegen – Dani Alves, Piqué, Bartra, Adriano Correia – Xavi Hernández (61. Iniesta), Samper, Sergi Roberto (79. Rafael Alcantara) – Messi, El Haddadi (68. Sergio Ramírez), Neymar

APOEL: Pardo – Mário Sérgio, Joao Guilherme, Carlao, Antoniades – Tiago Gomes (61. Manduca), Nuno Morais, Vinícius, Aloneftis – De Vincenti (79. Charalambidis), Sheridan (75. Djebbour)

Ajax Amsterdam (Hol.) – Paríž Saint-Germain (Fr.) 1:1 (0:1)

Góly: 74. Schöne – 14. Cavani, ŽK: 30. Klaassen, 56. Veltman, 68. El-Ghazi, 69. Serero – 73. Marquinhos, rozhodoval: Stark (Nem.)

Zostavy:

Ajax: Cilessen – Van Rhijn, Veltman, Moisander, Boilesen – Viergever (46. Zimling) – Schöne (74. Milik), Klaassen, Serero, Andersen – Sightórsson (61. El-Ghazi)

Paríž: Sirigu – Van der Wiel, Marquinhos, David Luiz, Maxwell – Verratti (81. Pastore), Thiago Motta, Matuidi – Lucas Moura (81. Lavezzi), Ibrahimovič, Cavani

G-skupina:

FC Chelsea (Angl.) – Schalke 04 Gelsenkirchen (Nem.) 1:1 (1:0)

Góly: 11. Fábregas – 62. Huntelaar, ŽK: 59. Terry, 71. Willian – 11. Huntelaar, 26. K.-P. Boateng, 87. Höger, rozhodoval: Bebek (Chor.)

Zostavy:

Chelsea: Courtois – Ivanovič, G. Cahill, Terry, Filipe Luís – Fábregas, N. Matič – Ramires (67. Oscar), Willian (74. Rémy), E. Hazard – Drogba (74. Diego Costa)

Schalke: Fährmann – Höger, Kaan Ayhan, Neustädter, Fuchs – K.-P. Boateng, Aogo – Sam (78. Barnetta), M. Meyer (74. Chuopo-Moting), Draxler (86. Obasi) – Huntelaar

NK Maribor (Slovin.) – Sporting Lisabon (Portug.) 1:1 (0:0)

Góly: 90.+ L. Zahovič – 80. Nani, ŽK: 22. Marcos Tavares, 89. Ibraimi – 42. Maurício, rozhodoval: Turpin (Fr.)

Zostavy:

Maribor: J. Handanovič – Stojanovič, Rajčevič, Arghus, Viler – Sallalich (58. Bohar), Mertelj, Ž. Filipovič, Vršič (81. L. Zahovič) – Marcos Tavares (84. Mendy), Ibraimi

Sporting: Rui Patrício – Cédris Soares, Maurício, Sarr, Jefferson Nasimento – A. Martins (46. Joao Mário), W. Carvalho, Adrien Silva – Nani, Slimani (90.+ Montero), Carrillo (66. Carlos Mané)

H-skupina:
FC Porto (Portug.) – BATE Borisov (Biel.) 6:0 (3:0)

Góly: 5., 32. a 57. Brahimi, 37. Jackson Martínez, 61. Adrián López, 76. Aboubakar, ŽK: 7. Lichtarovič, 56. Olechnovič (obaja Borisov), rozhodoval: Nijhuis (Hol.)

Zostavy:

Porto: Fabiano – Danilo, Maicon Pereira, Martins Indi, Alex Sandro – Casemiro – Quaresma, H. Herrera (68. Tello), Brahimi (59. Evandro), Adrián López – Jackson Martínez (64. Aboubakar)

BATE: Černik – Chaguš, Poľakov, Filipenko, Mladenovič – Olechnovič (62. Karnickij), Lichtarovič (53. Jakovlev), A. Voloďko – Gordejčuk, Rodionov (71. Signevič), Aleksievič

Athletic Bilbao (Šp.) – Šachtar Doneck (Ukr.) 0:0

ŽK: 38. A. Iturraspe, 58. Aduriz, 89. Susaeta – 29. Srna, 36. Taison, 48. Kučer, rozhodoval: Sidiropulos (Gréc.)

Zostavy:

Bilbao: Iraizoz – De Marcos, Gurpegi, Laporte, Balenziaga – A. Iturraspe, Mikel Rico – Muniain (75. Aqueche), Beňat Etxebarria (65. Susaeta), Ibai Gómez – Aduriz (77. G. Fernández)

Doneck: Piatov – Srna, Kučer, Rakickij, Márcio Azevedo – Fernando (73. „Fred“ Rodrigues Santos), Stepanenko – Douglas Costa, Alex Teixeira, Taison (80. Marlos) – Luiz Adriano (89. Gladkyj)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Dani AlvesDavid LuizDavid SilvaDiego CostaGerard PiquéIker CasillasJérome BoatengJosep GuardiolaLuis EnriqueManuel PellegriniRyan GiggsThomas MüllerXabi AlonsoXavi Hernández