O Zlatú loptu FIFA zabojujú Ronaldo, Messi a Neymar

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zlatá lopta
Za minulú sezónu si Zlatú loptu domov odniesol Cristiano Ronaldo. Foto: SITA/AP

ZÜRICH 30. novembra (WebNoviny.sk) – Najlepší svetový futbalista roka 2015 vzíde z trojice Cristiano Ronaldo (Portug., Real Madrid/Šp.), Lionel Messi (Arg.) a Neymar (Braz., obaja FC Barcelona/Šp.). Trojicu finalistov zverejnila v pondelok Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) na svojej oficiálnej internetovej stránke.

Ašpirantov na ocenenie Zlatá lopta FIFA volili kapitáni a hlavní tréneri národných tímov 207 členských krajín riadiaceho orgánu svetového futbalu a tiež vybraní zástupcovia médií. Víťaza vyhlásia 11. januára 2016 na galavečere vo švajčiarskom Zürichu. Obhajca Ronaldo má na konte tri takéto individuálne trofeje, Messi o jednu viac, pre Neymara by išlo o premiéru.

Medzi ženami o poctu pre najlepšiu hráčku zabojujú Carli Lloydová (USA, Houston Dash), Aja Mijamaová (Jap., Okajama Junogo Belle) a Célia Šašičová (Nem., 1. FFC Frankurt). Kandidátmi na najlepšieho trénera mužského tímu sú Pep Guardiola (Šp., Bayern Mníchov/Nem.), Luis Enrique (Šp., FC Barcelona), Jorge Sampaoli (Arg., reprezentácia Čile). Najlepším koučom ženského družstva sa stane Jill Ellisová (USA, reprezentácia USA), Mark Sampson (Angl., reprezentácia Walesu) alebo Norio Sasaki (Jap., reprezentácia Japonska).

Trofej Ferenca Puskása za najkrajší gól roka sa ujde Alessandrovi Florenzimu za zásah v drese AS Rím do siete FC Barcelona v Lige majstrov (16. septembra), Wendellovi Lirovi, ktorý sa strelecky presadil vo farbách klubu Goianesia proti Atléticu Goianiense v regionálnej brazílskej súťaži Campeonato Goiano (11. marca) alebo spomenutému Messimu. Ten kandiduje s gólom v stretnutí s Athleticom Bilbao v Copa del Rey (30. mája).

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Cristiano RonaldoJorge SampaoliLionel MessiLuis EnriquePep Guardiola