Blattera aj Platiniho suspendovali, FIFA šéfuje Kamerunčan

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Michel Platini, Sepp Blatter
Zľava: Sepp Blatter a Michel Platini Foto: SITA/AP

LONDÝN/ZÜRICH 8. októbra (WebNoviny.sk) – Prezident Africkej futbalovej konfederácie (CAF) a viceprezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Issa Hayatou z Kamerunu vylúčil svoje prípadné budúce trvalé pôsobenie vo funkcii šéfa FIFA. Vyhlásil, že ju prevzal iba dočasne na základe výnimočných okolností.

Hayatou prostredníctvom komuniké skonštatoval, že sa nebude uchádzať o spomenutý post pri mimoriadnych voľbách 26. februára 2016 (prihlášky treba podať do 26. októbra 2015).

Príslušné právomoci naňho vo štvrtok prešli ako na najdlhšie slúžiaceho člena exekutívy automaticky po tom, ako FIFA suspendovala svojho dosluhujúceho prezidenta Seppa Blattera aj šéfa Európskej futbalovej únie (UEFA) Michela Platiniho, najväčšieho favorita na prevzatie funkcie od Blattera, na 90 dní.

Spor siaha do roku 2011

Ide o spor medzi oboma mužmi, ktorý siaha do roku 2011. Platini mal súhlasiť s prijatím finančných prostriedkov vo výške 2 miliónov švajčiarskych frankov za dlhoročnú spoluprácu, pričom transakciu mal podpísať sám Blatter. Platini je podľa vyjadrení švajčiarskych médií v celom procese „v pozícii svedka aj obvineného“.

V auguste tohto roka podala UEFA oficiálnu sťažnosť smerom k FIFA ohľadom údajného pokusu zdiskreditovania Platiniho. Práve 60-ročný Francúz je najväčším kandidátom na nahradenie Seppa Blattera na poste prezidenta FIFA.

Michel Platini má dôveru

Výkonný výbor UEFA nesúhlasí s tým, aby Platiniho na poste šéfa európskeho futbalu zastúpil prvý viceprezident UEFA, Španiel Ángel María Villar.

„Sme si vedomí toho, že prezident UEFA môže okamžite prijať potrebné opatrenia a odvolať sa proti rozhodnutiu etickej komisie FIFA. Budúci štvrtok sa zídeme v Nyone aj so zástupcami všetkých 54 členských štátov,“ uvádza sa v stanovisku exekutívy UEFA, ktorá však zároveň oznámila, že Platini predbežne nebude vykonávať oficiality súvisiace s funkciou prezidenta organizácie.

Na stranu legendárneho bývalého hráča sa postavil aj prezident Francúzskej futbalovej federácie (FFF) Noël Le Graët: „Zostáva mužom situácie“. Doplnil, že etická komisia FIFA podľa neho urobila veľmi unáhlené rozhodnutie. Francúzsky štátny tajomník pre šport Thierry Baillard pre rozhlasovú stanicu RTL povedal, že verí v Platiniho „čestnosť, poctivosť a odhodlanie“. Bude rád, ak sa novým prezidentom FIFA stane práve tento jeho krajan.

Obvinenia sú podľa Platiniho vágne

Michel Platini vyhlásil, že obvinenia, ktoré viedli k jeho suspendácii, sú „neuveriteľne vágne“. Predznamenal, že sa odvolá. „Chcem, aby všetci vedeli, ako sa cítim. Nepoháňa ma túžba po odplate. Hodlám sa však pred príslušnými orgánmi brániť. Odmietam všetky obvinenia, ktoré voči mne vzniesli. Zakladajú sa na nepravde a nepresnostiach,“ uviedol v komuniké Platini, ktorý napriek rýchlemu vývoju udalostí nezastáva názor, že v pozadí je nejaký komplot voči nemu.

„Dúfam, že ma nikto v tomto odvetví, ktorému som zasvätil celý život, nechce poškvrniť a obrať o šancu uchádzať sa o post prezidenta FIFA. Chcem ešte raz zdôrazniť, že u mňa prevláda pozitívna energia. Dostal som mnoho podporných správ od členských štátov UEFA. Chcú, aby som pokračoval v mojej práci a slúžil futbalu. Tohto záväzku sa nevzdám za žiadnych okolností,“ uviedol Platini.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Michel PlatiniSepp Blatter