Cosby sa priznal, na obťažovanie žien si obstaral sedatíva

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bill Cosby
Komediálny herec Bill Cosby čelí v súčasnosti viacerým obvineniam zo sexuálneho zneužívania, pre ktoré sa už v minulosti postavil aj pred súd. Foto: SITA/AP

LOS ANGELES 7. júla (WEBNOVINY) – Americký herec a komik Bill Cosby v roku 2005 vypovedal, že si zadovážil sedem predpisov na sedatívum Quaaludes s úmyslom dať ho mladým ženám, aby s ním mali sex.

Liek je myorelaxans (uvoľňuje svalstvo) a bol v 70. rokoch zneužívaný ako rekreačná droga, informovala tlačová agentúra Reuters. Cosby, ktorý má v súčasnosti 77 rokov, vypovedal pred súdom v občianskoprávnom spore. Bývalá zamestnankyňa univerzity Temple vo Philadelphii, Andrea Constandová Cosbyho obvinila, že ju klamstvom prinútil zobrať si liek a potom ju sexuálne napadol.

Prípad doriešili mimosúdne finančným vyrovnaním v roku 2006, súdny spis jeho výšku neuvádza. Spis odpečatili na žiadosť tlačovej agentúry AP, ktorá si prístup k nemu vynútila súdnou cestou. Cosbyho právnici argumentovali, že sprístupnenie spisu herca strápni a spôsobí mu problémy.

Vyše 40 žien sa prihlásilo počas uplynulého roka s tvrdením, že ich Cosby nadrogoval a sexuálne napadol. Ide o prípady staré aj desiatky rokov. Jeho obhajcovia všetky obvinenia odmietajú.

Cosby nebol nikdy obžalovaný v trestnoprávnom prípade a väčšina z obvinení je už premlčaná. On sám to nikdy nepriznal, odmieta o tom hovoriť. Obvinenia sa však dotkli jeho kariéry, viaceré z jeho vystúpení boli zrušené. Vzdal sa tiež funkcie v rade univerzity Temple, ktorú vyštudoval.

William Henry Cosby Jr.

účinkoval okrem sitkomu Show Billa Cosbyho aj v seriáli I Spy (1965 – 1968), v prvých dvoch sezónach projektu The Electric Company (1971 – 1977), v Cosbyho prípadoch (1994 – 1995), sitkome Cosby (1996 – 2000) či v snímke Otec je duch (1990). Venuje sa aj hudbe, na konte má albumy ako napríklad Silver Throat: Bill Cosby Sings (1967), At Last Bill Cosby Really Sings (1974) či Bill Cosby Presents The Cosnarati: State Of Emergency (2009).

Informácie pochádzajú z webstránky www.thewrap.com, agentúry AP a archívu agentúry SITA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Bill Cosby