Zomrel režisér Sergio Sollima, tvorca seriálov o Sandokanovi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sviečka, úmrtie
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 2. júla (WEBNOVINY) – Vo veku 94 rokov zomrel taliansky režisér Sergio Sollima. Tvorca televízneho seriálu Sandokan (1976) a Sandokan útočí (1977) skonal v pondelok v Ríme.

Sergio Sollima sa narodil 1. apríla 1921. Kariéru začal ako filmový kritik a dramatik. Neskôr pôsobil ako asistent režiséra Domenico Paolella a ako scenárista. Bol jedným z priekopníkov spaghetti westernov. V tomto žánri ponúkol snímky Posledný súboj (1966), Faccia a faccia (Tvárou v tvár, 1967) a Corri, uomo, corri (Bež, človeče, bež, 1968), pričom pri všetkých troch spolupracoval s Enniom Morriconeom. Sollima s hudbou slávneho skladateľa nakrútil aj kriminálne filmy Citta violenta (Mesto násilia, 1970), Il diavolo nel cervello (1972) a Revolver (1973).

V bývalom Československu sa preslávil predovšetkým vďaka spomínaným seriálom o malajzijskom pirátovi bojujúcom proti britskej nadvláde. V roku 1998 filmár uviedol pokračovanie sérií s názvom Il figlio di Sandokan (Sandokanov syn), titul však nezaznamenal veľký úspech. Solima taktiež nakrútil snímku Čierny Korzár (1976).

Informácie pochádzajú z webovej stránky www.iltempo.it.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia