Talianski režiséri nechcú diktát úradov, napísali ministerke

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fajcenie
Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 23. januára (WEBNOVINY) – Talianski režiséri protestujú proti zámeru úradov zakázať zobrazovanie fajčenia v domácej televíznej a filmovej tvorbe. Skupina dvadsiatich filmárov napísala otvorený list ministerke zdravotníctva Beatrice Lorenzin, ktorá chce novým zákonom zastaviť fajčenie nielen na striebornom plátne a na obrazovkách ale aj na verejných priestranstvách či v autách, v ktorom sú deti. List zverejnil denník La Repubblica.

Režiséri sa obávajú ďalších zákazov

Ako napísali režiséri, návrh zákona je absolútne smiešny. Podľa filmových tvorcov ide o pokus diktovať, ako majú rozprávať príbehy na plátne. „Je v ľudskej povahe byť nedokonalý. Existuje nekonečný zoznam diel, v literatúre a kinematografii, ktorá dokonale zobrazuje život ľudí. Na základe logiky tohto návrhu, veľa ďalších prvkov týchto prác by sa mohlo zakázať alebo limitovať,“ uviedli filmári.

„Kinematografia, literatúra a umelecké vyjadrenie vôbec nepotrebuje nasledovať nejaké určité usmernenie,“ napísali tiež, pokračujúc tvrdením, že zámer ministerstva bojovať proti fajčeniu nesúvisí s tým, ako ho zobrazujú vo filmoch. „Nepýtate si zeler od mäsiara. Pošle vás do potravín,“ napísali.

Chcú si robiť svoju prácu

„Filmy by mali rozprávať o radosti, bolesti, veľkosti ale aj malosti a magike ľudského jedinca. Ak k tomu pri našej práci potrebujeme kúdoly dymu alebo iné nepekné veci, budeme tak robiť naďalej, pretože to je naša práca,“ vyjadrili sa režiséri.

V závere listu sa ministerke prihovorili, pričom ju požiadali, aby sa správala slušne a robila svoju prácu. „My sa zatiaľ posnažíme robiť tú našu,“ napísali. Pod otvorený list sa podpísali napríklad Saverio Costanzo, Mario Martone, Gabriele Muccino, Gabriele Salvatores, Paolo Sorrentino či Paolo Virzi.

Podľa talianskeho štatistického úradu až 52 percent detí vo veku dvoch rokov sa pravidelne ocitá v prostredí, kde sa fajčí, a každé piate dieťa má matku fajčiarku.

Informácie pochádzajú z webstránok www.hollywoodreporter.com a www.repubblica.it.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia