Gréci by mohli odhlasovať úsporné opatrenia, ukázal prieskum

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Grécko
Foto: Ilustračné, SITA/AP

ATÉNY 4. júla (WEBNOVINY) – V nadchádzajúcom gréckom referende by mohol s miernym náskokom zvíťaziť tábor stúpencov dohody s medzinárodnými veriteľmi. Za prijatie úsporných opatrení, ktorými veritelia podmieňujú ďalšiu finančnú pomoc, sa v aktuálnom prieskume vyslovilo 44,8 percenta voličov. Dohodu odmietlo 43,4 percenta respondentov, nerozhodnutých bolo 11,8 percenta.

Grécko neuhradilo splátku MMF

Prieskum uskutočnila agentúra ALCO a jeho výsledky zverejnil v piatok denník Ethnos. V prvom celonárodnom prieskume po schválení zákonov o vypísaní referenda presvedčivo zvíťazili odporcovia úsporných opatrení. Pomer síl sa začal meniť v prospech stúpencov dohody po tom, čo grécka vláda v nedeľu rozhodla o zatvorení bánk.

Obrazom: Desaťtisíc Grékov vyšlo do ulíc Atén, podporili Tsiprasa

Grécko tento týždeň neuhradilo Medzinárodnému menovému fondu dlh vo výške 1,6 miliardy eur splatný k 30. júnu. K rovnakému dňu skončila aj platnosť úverového programu pre Grécko. Zostávajúce peniaze z ukončeného programu odmietajú veritelia uvoľniť dovtedy, kým sa s Aténami nedohodnú na nových podmienkach pomoci. Tie sú predmetom nedeľňajšieho referenda, pred ktorým vláda v Aténach vyzýva voličov, aby hlasovali proti.

ECB nevie, či pomoc Grékom poskytne

Viceguvernér Európskej centrálnej banky (ECB) Vitor Constancio vyhlásil, že ECB v súčasnosti nedokáže povedať, či bude poskytovať gréckym bankám núdzové úverové linky (ELA) v prípade, že Gréci v referende povedia dohode s veriteľmi „nie“.

Na otázku, či ECB bude naďalej poskytovať gréckym bankám pomoc, aby sa udržali „nad vodou“, Constancio odpovedal: „Nedokážem v predstihu odpovedať na túto otázku.“ „Bude to rozhodnutie Rady guvernérov ECB. Budeme musieť čakať na to, ako vyhodnotí situáciu Rada guvernérov ako celok,“ uviedol.

Grécky premiér vytvára referendom ilúziu, že ak Gréci odmietnu náčrt reforiem, získa silnejší mandát na vyjednávanie tretieho záchranného programu, čo však nie je pravda. Vyhlásil to na piatkovom spoločnom rokovaní európskeho a finančného výboru NR SR o Grécku minister financií SR Peter Kažimír.

„Toto je čistá ilúzia, čistá lož,“ tvrdí. Tretí balík pomoci, ktorý by Gréci žiadali z trvalého eurovalu (ESM), je totiž podľa neho na základe zmlúv ratifikovaných v parlamentoch krajín eurozóny ešte prísnejší ako dovtedajšie programy.

Európska komisia bude voči Grécku rázna

Grécke „nie“ v referende by podľa šéfa Európskej komisie (EK) Jeana-Clauda Junckera dramaticky oslabilo grécku pozíciu pri rokovaniach o dlhu. Zároveň odmietol hovoriť o tom, či veritelia znovu otvoria rokovania v takom prípade.

„Ak Gréci povedia ‚nie‘, grécka pozícia sa dramaticky oslabí,“ povedal Juncker. „Program (pomoci) sa skončil, žiadne rokovania nie sú plánované. Ak Gréci zvolia ‚nie‘, urobia všetko iné, len neposilnia grécku rokovaciu pozíciu,“ dodal. „Aj v prípade, že povedia ‚áno‘, čakajú nás náročné rokovania,“ uzavrel Juncker.

Malo by Grécko ostať v eurozóne?

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Peter Kažimír
Firmy a inštitúcie ECB Európska centrálna banka