Z gréckeho dlhu sa vám zatočí hlava, komu dlhuje najviac?

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Grecko
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 5. júla (WEBNOVINY) – Grécko zatiaľ nezískalo ďalšiu finančnú pomoc, keďže si nesplnilo svoje záväzky voči Medzinárodnému menovému fondu (MMF) splatné do konca júna. Splátka takmer 1,6 miliardy eur je však iba kvapkou v mori. Z celkového gréckeho dlhu sa vám zatočí hlava. Podľa výpočtov agentúry Reuters na základe oficiálnych údajov Grécko dlhuje svojim veriteľom 242,8 miliardy eur, najviac Nemecku.

ECB vlastní grécke dlhopisy za 18 miliárd

Grécky dlh sa skladá z dvoch záchranných balíkov Európskej únie a MMF a vládnych dlhopisov vo vlastníctve Európskej centrálnej banky (ECB) a centrálnych bánk krajín eurozóny. Súkromní investori držia grécke dlhopisy v hodnote 38,7 miliardy eur. V roku 2012 súkromní veritelia súhlasili so znížením nominálnej hodnoty svojich pohľadávok a Gréci si odpísali z dlhu 107 miliárd eur. 

Malo by Grécko ostať v eurozóne?

MMF Grécku schválil pomoc vo výške 48,1 miliardy eur. Z tohto balíka môžu Atény do marca 2016 čerpať 16,3 miliardy eur, pokiaľ úspešne dokončia druhý úverový program.

Grécko svoje záväzky voči fondu doteraz splácalo včas, v júni však požiadalo o spojenie štyroch júnových splátok v celkovej výške 1,6 miliardy eur do jednej, ktorú chcelo uhradiť koncom mesiaca, nestalo sa tak však. 

Európska centrálna banka vlastní grécke dlhopisy v nominálnej hodnote 18 miliárd eur. Z nich sú v júli a auguste splatné dlhopisy vo výške 6,7 miliardy eur. Zároveň jednotlivé centrálne banky krajín eurozóny vlastnia dlhopisy v hodnote 7,2 miliardy eur.

Navyše ECB schválila pomoc gréckym bankám v podobe poskytnutia núdzovej likvidity gréckou centrálnou bankou vo výške 118 miliárd eur, za ktorú sa banky čiastočne zaručili gréckymi vládnymi dlhopismi. 

Atény najviac dlhujú Nemecku

Členské štáty eurozóny poskytli Grécku v roku 2010 v rámci prvého záchranného programu bilaterálne pôžičky v celkovom objeme 52,9 miliardy eur.

V roku 2012 Aténam schválili druhý záchranný program 141,8 miliardy eur. Z tohto programu mohli Atény v júni čerpať zostávajúcich 1,8 miliardy eur, pokiaľ by sa s veriteľmi dohodli na požadovaných reformách. 

Z najväčších členských krajín eurozóny dlhuje Grécko 57,23 miliardy eur Nemecku, 42,98 miliardy eur Francúzsku, 37,76 miliardy eur Taliansku a 25,1 miliardy eur Španielsku.

Členské štáty zároveň Aténam predĺžili splatnosť pôžičiek z 15 na 30 rokov a výrazne im znížili úrokové sadzby. V prípade druhého záchranného balíka navyše Grécko získalo desaťročný odklad platenia úrokov.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia