Grécke kroky očami Kažimíra: Tsipras hľadá nepriateľský akt

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Gréci protestovali v Aténach, zapálili vlajku Únie
Desaťtisíce Grékov sa zišli v pondelok večer v Aténach, aby podporili vládu premiéra Alexisa Tsiprasa v jej odmietavom stanovisku k návrhu medzinárodných veriteľov na riešenie dlhovej krízy v krajine. O osude návrhu rozhodnú voliči v nedeľňajšom referende. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 1. júla (WEBNOVINY) – Grécky premiér Alexis Tsipras podľa ministra financií SR Petra Kažimíra taktizuje pred referendom. „Postaviť požiadavku predĺžiť program posledné hodiny bežania tohto programu vnímam ako zámer, ktorý sa dá vysvetliť nasledovne: požiadate o nesplniteľnú požiadavku, my ju musíme odmietnuť a potom to môžete doma interpretovať ako nepriateľský akt,“ povedal po stredajšom rokovaní vlády.

Podľa Kažimírových slov sa Tsipras pridal vo vnútri Syrizy na stranu, ktorá je za vystúpenie krajiny z eurozóny a bankrot Grécka ako takého. „Toto môže byť jeden zo spôsobov, ako zvyšovať pravdepodobnosť odmietnutia zoznamu reforiem, ktorý bude predmetom referenda,“dodal slovenský minister financií.

Obrazom: Desaťtisíc Grékov vyšlo do ulíc Atén, podporili Tsiprasa

Ak Gréci v referende odmietnu reformy, Kažimír sa obáva, že grécke banky už nikdy neotvoria s platnou menou euro. „Grécka strana odišla v piatok v noci od rokovacieho stola, vyhlásila referendum. Referendum je legitímna vec v každej krajine,“ povedal Kažimír. Problémom podľa neho je, že vláda, ktorá päť mesiacov sedela za rokovacím stolom, vyzýva grécky národ, aby hlasoval proti. „Toto je kľúčový problém v každom prípade, nech už referendum dopadne tak alebo onak. Vláda musí vykonávať reformy, nikto iný,“ doplnil.

V stredu by mal pokračovať konferenčný hovor ministrov financií eurozóny. „Neočakávam žiadne prelomové rozhodnutie. Prelomové rozhodnutie by mohlo byť z gréckej strany, keby vláda zmenila postoj k hlasovaniu v referende, alebo by zmenila otázku, alebo by referendum zrušila,“ vyjadril sa Kažimír.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Aléxis TsíprasPeter Kažimír