Vysoká nezamestnanosť vládne v deviatich okresoch Slovenska

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nezamestnanosť
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 30. mája (WEBNOVINY) – Miera nezamestnanosti bola na konci apríla tohto roka vyššia ako 20 percent v deviatich okresoch na Slovensku. Oproti koncu apríla minulého roka sa počet okresov presahujúcich 20-percentnú nezamestnanosť znížil o päť.

Okresy, v ktorých bola na konci apríla tohto roka nezamestnanosť nad 20 percent, patria do Prešovského, Banskobystrického a Košického kraja. Z deviatich okresov sa štyri nachádzajú v Banskobystrickom kraji, tri v Prešovskom kraji a dva okresy v Košickom kraji. Vyplýva to z údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR (UPSVAR).

V nezamestnanosti dominuje Rimavská Sobota

Najvyššiu mieru nezamestnanosti zo všetkých okresov na Slovensku má dlhodobo okres Rimavská Sobota. Na konci apríla v ňom miera nezamestnanosti dosiahla 28,46 percenta, čo je medziročný pokles o 2,72 percentuálneho bodu.

Nasleduje okres Revúca, kde sa miera nezamestnanosti ku koncu apríla tohto roka medziročne znížila o 3,32 percentuálneho bodu na 24,58 percenta. Tretí najhorší v miere nezamestnanosti je okres Kežmarok. V ňom bola na konci apríla miera nezamestnanosti 24,47 percenta, čo je medziročne menej o 2,32 percentuálneho bodu.

Nezamestnanosti má pomôcť sociálny balíček

Naopak, najnižšiu mieru nezamestnanosti majú dlhodobo bratislavské okresy. V piatich bratislavských okresoch bola na konci apríla tohto roka miera nezamestnanosti od 5,06 percenta do 6,30 percenta. Medzi ne sa včlenili len dva okresy, a to okres Galanta a okres Senec. Kým v okrese Galanta bola vo štvrtom mesiaci tohto roka miera nezamestnanosti 5,40 percenta, okres Senec vykázal za rovnaké obdobie mieru nezamestnanosti šesť percent.

Jedným z opatrení druhého sociálneho balíčka súčasnej vlády má byť aj špeciálny program pomoci pre okresy s nezamestnanosťou nad 20 percent. „Bude zákonom vytvorený automatický mechanizmus nárokovateľnej podpory týchto regiónov formou zvýhodnenia verejných a súkromných investícií, budovania cestnej infraštruktúry a podpory zamestnávania a budovania verejných inštitúcií,“ oznámil premiér Robert Fico po sobotňajšom sneme strany Smer-SD.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Robert Fico