Grexit by zmenil eurozónu, varuje agentúra Moody's

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Grécko
Foto: SITA/AP

LISABON, WASHINGTON 29. mája (WEBNOVINY) – Odchod Grécka z eurozóny by nespôsobil návrat do situácie z roku 2012, ale existujú riziká šírenia problémov. Zároveň by to zmenilo povahu menovej únie, o ktorej sa predpokladalo, že bude trvalá. Uviedla to vo štvrtok viceprezidentka medzinárodnej ratingovej agentúry Moody’s Kathrin Mühlbronnerová.

„Nemyslíme si, že odchod Grécka by bol bez následkov,“ povedala Mühlbronnerová v rozhovore pre Reuters. „Odchod Grécka by zmenil tvár a povahu menovej únie, o ktorej sa predpokladalo, že bude trvalá a ukázalo by sa, že taká nie je,“ konštatovala. Dodala, že Portugalsku by hrozilo, že sa do krajiny rozšíria problémy.

Hovorca Medzinárodného menového fondu (MMF) vo štvrtok uviedol, že Grécko nepožiadalo o posunutie svojich splátok fondu na záver júna.

Podľa pravidiel MMF každá krajina, ktorá má v jednom mesiaci fondu uhradiť niekoľko splátok dlhu, sa môže rozhodnúť, že ich spojí a uhradí všetko v závere mesiaca. Atény majú v júni fondu uhradiť zhruba 1,6 miliardy eur, pričom prvých 300 miliónov eur je splatných 5. júna.

Grécka vláda chce dosiahnuť dohodu so svojimi poskytovateľmi úverov výmenou za reformy do nedele. Mohlo by to znamenať, že krajina dostane ďalšie pôžičky v sume 7,2 miliardy eur s cieľom odvrátiť bankrot. Veritelia Grécka, čiže eurozóna a MMF, však naznačili, že dohoda zďaleka nie je na dosah. „Samozrejme rokovania s Gréckom pokračujú, ale stále treba urobiť veľa práce,“ povedal novinárom hovorca MMF Bill Murray.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Bill Murray
Firmy a inštitúcie MMF Medzinárodný menový fondMoody's