Nezamestnanosť klesá, bankári predpovedajú zadlžovanie sa

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peniaze, pokles
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 21. apríla (WEBNOVINY) – Záujem Slovákov o spotrebné úvery by mal podľa bankárov rásť aj v tomto roku.

Úverový trh na Slovensku je síce podľa makroekonóma VÚB banky Andreja Aradyho pomerne mladý, ale rýchlo sa rozvíja. „Nachádzame sa za priemerom eurozóny, priestor na rast zadlžovania sa tu je,“ povedal Arady. Sberbank Slovensko predpokladá, že úrokové miery budú klesať podobne, ako to bolo u hypoték. „Na Slovensku existuje pomerne veľký priestor na rast spotrebných úverov, keďže ekonomická situácia sa stabilizovala a zamestnanosť rastie,“ povedala hovorkyňa Sberbank Ľubomíra Chmelová.

Nezamestnanosť klesá, je priestor na zadlžovanie sa

To, že v prospech nárastu zadlžovania sa hovoria štatistiky, potvrdil aj Arady. „Dopyt po úveroch a aj ponuka bánk je úzko spojená s vývojom na pracovnom trhu. Počet pracujúcich v domácej ekonomike ostatných šesť kvartálov nepretržite rástol a miera nezamestnanosti klesá od mája 2013,“ skonštatoval Arady.

Analytička Poštovej banky Jana Glasová doplnila, že slovenskej ekonomike by sa v tomto roku malo dariť o niečo lepšie ako vlani a zlepšovať by sa mala aj situácia na pracovnom trhu. „Klesajúca nezamestnanosť, zlepšujúca sa situácia na trhu práce, rast nominálnych aj reálnych miezd a úrokové sadzby udržiavajúce sa na pomerne nízkych úrovniach. To sú faktory, ktoré by aj v tomto roku mali pozitívne pôsobiť na záujem obyvateľov o úvery,“ povedala Glasová.

Podľa Chmelovej sa priemerná úroková sadzba spotrebných úverov dostala už pod hranicu 12 percent, pričom pred rokom to bolo okolo 14 percent. V tomto roku sa podľa hovorkyne Poštovej banky Anny Tkáčovej očakáva pokles úrokových sadzieb na spotrebných úveroch, hlavne pod tlakom konkurenčného prostredia. „Predpokladáme však, že pokles sa prejaví rádovo o desatiny, nie o celé percentuálne body,“ dodala Tkáčová.

Peniaze
Foto: ilustračné, Thinkstock

Výška úrokovej sadzby závisí od bonity klienta

Zachovanie trendu nižších sadzieb z úverových produktov v nasledujúcich mesiacoch očakáva aj Glasová. Výška úrokovej sadzby však podľa nej závisí aj od bonity klienta a s tým súvisiacej rizikovej prirážky. Ďalej je to marketingová politika a kampane jednotlivých bánk, ako aj snaha prilákať klientov a konkurenčný boj o nich.

Sberbank Slovensko uviedla, že zaznamenáva výrazné nárasty v objeme čerpaných spotrebných úverov. V prvom štvrťroku 2015 poskytla o 53 percent vyšší objem spotrebných úverov obyvateľstvu, než tomu bolo v prvom kvartáli 2014. „Celkovo sme na spotrebných úveroch v prvom štvrťroku tohto roka poskytli takmer 10 miliónov eur,“ doplnila Chmelová.

Zároveň dodala, že banka sa chce v tomto roku orientovať práve na zvýšenie portfólia spotrebných úverov. Na druhej strane, napríklad ČSOB výraznejší záujem o spotrebné úvery v úvode roka nezaznamenala. Záujem o takéto pôžičky je u nich zatiaľ približne na rovnakej úrovni ako v roku 2014.

Traja zo štyroch Slovákov si vyberú šesťtisícový úver

Ako povedal vedúci oddelenia spotrebného financovania vo VÚB Ján Ondráš, najžiadanejšie úvery sú do výšky šesťtisíc eur, pričom až traja zo štyroch Slovákov si volia túto sumu.

Tieto nižšie úvery však tvoria podľa neho iba tretinu z celkového objemu na trhu. Väčší záujem je o bezúčelové pôžičky, ktoré tvoria takmer polovicu zo všetkých poskytnutých úverov. V posledných rokoch rástol podľa Ondráša záujem o refinančné pôžičky, pričom v súčasnosti takmer každý druhý úver slúži na refinancovanie. Poštová banka eviduje zvýšený záujem o refinancovanie spotrebných úverov a tento trend by mal podľa Tkáčovej pokračovať aj naďalej.

Jedným zo spúšťačov aktuálneho vývoja na trhu spotrebných úverov je podľa mBank zostrujúce sa konkurenčné prostredie, keď jednotlivé banky najskôr pristúpili ku zmenám podmienok vlastných produktov, čo následne umožnilo ich presuny bez sankcií. Ako skonštatoval hovorca mBank Tomáš Palovský, v súčasnosti refinancovanie úverov ponúkajú takmer všetky banky a pomerne často tento produkt prinášajú s výhodnejšou sadzbou. „Rast trhu spotrebných úverov zrejme nebude taký výrazný ako pri hypotékach vzhľadom na nižšiu dĺžku splatnosti, ale vzhľadom na relatívne nízke zadlženie Slovákov vidíme na trhu potenciál rastu vo výške približne 20 percent,“ povedal Palovský.

Najväčšiu váhu majú úvery na bývanie

Úvery pre domácnosti boli v centre pozornosti finančných domov podľa analytika ČSOB Mareka Gábriša pre nedostatok dopytu v iných segmentoch. „Napríklad úvery pre nefinančné podniky boli takmer dva roky v prepade a zastavilo sa to až minulý rok. Samozrejme, najväčšiu váhu v bilanciách bánk majú úvery na bývanie vzhľadom na svoj produktový charakter, záujem klientov, stabilizáciu cien nehnuteľností, ako aj možnosť takýmto spôsobom budovať dlhodobý vzťah s klientom,“ skonštatoval Gábriš.

Postupná vyššia saturácia trhu, ako i zlepšenie ekonomickej situácie však zvyšuje podľa neho motiváciu bánk k aktívnejšiemu predaju spotrebných úverov. Je podľa Gábriša možné, že sa sem postupne sústredí pozornosť viacerých bánk.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať