Euro opäť kleslo, škodia mu snahy udržať Grékov v eurozóne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze euro
Foto: SITA/AP

LONDÝN 21. apríla (WEBNOVINY) – Euro v utorok oslabilo voči viacerým svetovým menám po správe, že Európska centrálna banka plánuje zvýšiť rizikové prirážky, ktoré si účtuje za poskytovanie núdzových úverov gréckom bankám. Informáciu priniesla agentúra Bloomberg, pričom sa odvolávala na zdroje oboznámené s problematikou.

Správa prehĺbila obavy o schopnosť krajiny splácať svoje dlhy a udržať sa v eurozóne. Trh výraznejšie nereagoval na správu inštitútu ZEW, podľa ktorej dôvera nemeckých investorov v najväčšiu európsku ekonomiku síce tento mesiac klesla, hodnotenie súčasných podmienok sa však výrazne zlepšilo.

Euro voči doláru kleslo o 0,5 percenta na 1,0688 USD/EUR a voči švajčiarskemu franku o 0,2 percenta na 1,0255 CHF/EUR. Dolárový index posilnil o 0,3 percenta na 98,247 bodu, keď voči japonskému jenu dolár posilnil o 0,2 percenta na 119,44 JPY/USD.

Zlepšujúca sa perspektíva ekonomického rastu strednej Európy v utorok naďalej pokračovala v posúvaní kurzu miestnych mien voči euru nahor. Maďarský forint do 9:54 SELČ stúpol o 0,36 percenta na 297,800 HUF/EUR a poľský zlotý si prilepšil o 0,05 percenta na 3,984 PLN/EUR. Česká koruna však mierne oslabila, a to o 0,04 percenta na 27,440 CZK/EUR.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia