Kontrola v elektrárňach skončila, sumarizujú výsledky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
S dostavbou Mochoviec sa bude pokračovať
Pohľad do areálu Atómovej elektrárne Mochovce (EMO) počas novinárskej exkurzie na dostavbe 3. a 4. bloku. Mochovce, 7. október 2014. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 21. apríla (WEBNOVINY) – Najvyšší kontrolný úrad SR (NKÚ) ukončil kontrolu v Slovenských elektrárňach. „V piatok (minulý týždeň – pozn. red.) sme na subjekte ukončili výkon kontroly. Od dnes prebieha spracovanie protokolu o výsledku kontroly,“ uviedol pre portál vEnergetike.sk riaditeľ odboru komunikácie a styku s verejnosťou NKÚ Lukáš Jasenec.

V súčasnosti inšpektori z NKÚ pripravujú protokol s výsledkami kontroly. S nimi sa najprv oboznámi Národná rada SR, ktorá uznesením dala za úlohu úradu vykonať kontrolu v slovenskom dominantnom výrobcovi elektriny.

„Po dokončení protokolu bude listom predsedu zaslaný vo vyhradenom režime. Z našej strany by mohol byť predložený Národnej rady SR do 20. mája,“ uviedol Jasenec, ktorý sa zatiaľ k výsledkom kontroly nechcel bližšie vyjadrovať.

Kontrola mala preveriť hospodárenie s financiami

Ministrovi hospodárstva Pavlovi Pavlisovi sa nepozdávalo neustále navyšovanie prostriedkov na dostavbu tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce. Požiadal preto predsedu parlamentu, aby poslancom predložil uznesenie, v ktorom požiadajú NKÚ o vykonanie kontroly v Slovenských elektrárňach. Poslanci koncom septembra 2014 uznesenie schválili.

Kontrolóri z NKÚ sa podľa uznesenia mali zamerať na hospodárenie s finančnými prostriedkami v slovenskom dominantnom výrobcovi elektriny. Kontrola mala súvisieť s dostavbou dvoch mochoveckých blokov.

Dostavba tretieho bloku viac krát zdražela

Tretí mochovecký blok by mal byť aj vďaka prijatým opatreniam definitívne dostavaný v novembri roku 2016 a štvrtý následne v roku 2017. Podľa pôvodných plánov sa však dostavba mala ukončiť v roku 2012, respektíve 2013.

Neskôr Slovenské elektrárne, ktoré jadrové bloky dostavujú, aktualizovali termíny dostavby na roky 2014 a 2015. Dostavba mochoveckých blokov si podľa ostatného schváleného rozpočtu vyžiada 4,6 miliardy eur. Začínalo sa však na sume 2,8 miliardy eur, neskôr sa hovorilo o sume 3,8 miliardy eur.

Slovenské elektrárne

sú najväčším výrobcom elektriny na Slovensku a druhým najväčším výrobcom elektriny v strednej a východnej Európe. Prevádzkujú viac ako päťtisíc megawattov inštalovaného výkonu.

Vlastníkmi akcií Slovenských elektrární sú Ministerstvo hospodárstva SR, ktoré kontroluje 34-percentný podiel a talianska spoločnosť Enel SpA, ktorá má 66 percent akcií. Taliansky investor vstúpil do Slovenských elektrární v apríli 2006.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Atómová elektráreň MochovceNKÚ Najvyšší kontrolný úradSE Slovenské elektrárne