Na Slovensku by mohli vzniknúť stovky pracovných miest

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Výroba, automobily
Foto: SITA/Lukáš Macek

BRATISLAVA 30. marca (WEBNOVINY) – Slovensko s najväčšou pravdepodobnosťou čakajú tri nové investície. V jednom prípade ide o rozšírenie investície a v dvoch prípadoch o nových zahraničných investorov.

Celkovo by sa vďaka týmto investičným projektom malo na Slovensku preinvestovať zhruba 59 miliónov eur. Potenciálni investori by mali vytvoriť od 1000 do 1400 nových pracovných miest. „Na 90 percent sme s týmito investormi dohodnutí,“ uviedol na pondelňajšej tlačovej besede minister hospodárstva Pavol Pavlis.

Investori majú zamestnať stovky ľudí

Prvý investor by mal v lokalite Hornej Nitry preinvestovať 50 miliónov eur a vytvoriť viac ako 600 nových pracovných miest. Ide o investora z odvetvia automobilového priemyslu. Bližšie informácie o tejto investícii však minister nechcel konkretizovať. „Ešte potrebujeme dotiahnuť pár detailov,“ zdôvodnil

Druhým investorom by mala byť spoločnosť Osram. Tá plánuje na Slovensku expanziu. V súčasnosti pôsobí v Nových Zámkoch, kde okrem iného vyrába svietidlá. Tentoraz má v pláne vybudovať svoj závod v Nitre. Spoločnosť by mala preinvestovať 400-tisíc eur a vytvoriť od 200 do 400 nových pracovných miest v oblasti servisných služieb pre región Európy.

V hre o investíciu je aj Poľsko

V horizonte troch rokov je predpoklad vytvorenia až 600 pracovných miest. V hre o túto investíciu je však ešte aj Poľsko. „Dali sme im takú ponuku, ktorú by nemali odmietnuť,“ dodal Pavlis. Štát podľa neho ponúkol firme Osram príspevok na novovytvorené pracovné miesta. Minister výšku podpory zatiaľ nechcel konkretizovať. „Investor uvažuje vytvoriť hlavne pracovné miesta pre mladých vysokoškolákov,“ doplnil Pavlis.

Tretia investícia by mala smerovať do lokality Turca. Pôjde o spoločnosť pôsobiacu v automobilovom priemysle Sam Hwa Tech. Táto spoločnosť by mala v krátkom horizonte vytvoriť do 200 pracovných miest a preinvestovať 8,3 milióna eur. Spoločnosť bude zabezpečovať dodávky pre automobilku Kia. „Turiec bude nová lokalita pre automobilový priemysel,“ konštatoval Pavlis.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Pavol Pavlis
Firmy a inštitúcie MPSVR Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny SR