Fitch zhoršil rating Grécka do špekulatívneho pásma

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Grécko
Foto: SITA/ AP

BRATISLAVA 29. marca (WEBNOVINY) – Medzinárodná ratingová agentúra Fitch v piatok zrazila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Grécka hlbšie do špekulatívneho pásma.

Rating dlhodobých záväzkov krajiny znížila na úroveň CCC zo stupňa B. Grécke vládne financie sú pod „extrémnym tlakom“ v dôsledku nedostatočného prístupu na trhy, neistých vyhliadok včasného vyplatenia peňazí od oficiálnych veriteľov a napätých podmienok likvidity v domácom bankovom sektore, uviedla agentúra.

Vystupňované riziká viedli k rozhodnutiu znížiť ratingy, agentúra však predpokladá, že Atény problémy s likviditou zvládnu bez toho, aby sa dostali do omeškania so splácaním verejného dlhu. Odhad rastu gréckej ekonomiky v tomto roku agentúra Fitch znížila na 0,5 percenta z januárovej prognózy 1,5 percenta.

Atény potrebujú získať zvyšné peniaze z medzinárodného úverového programu, aby odvrátili hroziacu platobnú neschopnosť. Veritelia však Grécku musia najskôr odsúhlasiť program reforiem. Grécko sa v roku 2010 ocitlo na pokraji štátneho bankrotu a krajina musela požiadať o finančnú pomoc.

Od EÚ a Medzinárodného menového fondu (MMF) Atény získala dva úverové programy v celkovom objeme 240 miliárd eur. Poslednú splátku zhruba 7 mld. eur z existujúceho programu veritelia odmietajú uvoľniť, pokiaľ grécka vláda do pondelka nepredloží prijateľný zoznam reforiem. Podľa zdrojov agentúry Reuters návrh reforiem Atény veriteľom v piatok zaslali.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Fitch Ratings