Švajčiarsky frank oslabil voči euru aj doláru

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peniaze
Foto: Thinkstock

LONDÝN 29. januára (WEBNOVINY) – Obchodovaniu na hlavných devízových trhoch vo štvrtok dominoval švajčiarsky frank.

Švajčiarska mena oslabila až o dve percentá oproti euru a doláru pre obnovené dohady o intervencii zo strany švajčiarskej centrálnej banky. Frank počas ranného európskeho obchodovania oproti euru oslabil na 1,0430 CHF/EUR. Dostal sa tak na najnižšiu úroveň odvtedy, ako centrálna banka Švajčiarska pred dvoma týždňami prestala uplatňovať politiku, v rámci ktorej sa snažila udržiavať fixný kurz franku voči euru.

Vyhlásenie po zasadaní amerického Federálneho rezervného systému (Fed) trh pochopil ako potvrdenie toho, že centrálna banka USA smeruje k zvýšeniu úrokov v neskoršej časti tohto roka. Zmeny kurzov troch hlavných mien boli vo štvrtok mierne. Dolár oproti jenu posilnil o 0,2 percenta na 117,775 JPY/USD. Kurz americkej meny oproti euru sa v podstate nezmenil a bol na úrovni 1,1290 USD/EUR.

Väčšina stredoeurópskych mien vo štvrtok oproti euru posilnila. Investori totiž prehodnocovali možnosť znižovania úrokových sadzieb v regióne po tom, ako centrálna banka USA naznačila, že v tomto roku pravdepodobne úroky zvýši.

Poľský zlotý do 10:18 SEČ stúpol o 0,28 percenta na 4,235 PLN/EUR a maďarský forint vzrástol o 0,22 percenta na 312 HUF/EUR. Česká koruna však mierne oslabila, a to o 0,08 percenta na 27,754 CZK/EUR.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať