Slováci odkladajú rodinu pre bývanie, vyplýva z prieskumu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Rodina
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 29. januára (WEBNOVINY) – So založením rodiny sú Slováci opatrnejší, mladí ľudia s osamostatnením sa a založením rodiny váhajú najmä preto, že si nedokážu zabezpečiť bývanie. Myslí si to 45,4 percenta ľudí v prieskume verejnej mienky spoločnosti eCall Slovakia.

Nájomné byty sú nedostupné, vyplýva z prieskumu

Nájomné byty sú nedostupné a hypotéky náročné nielen z finančného hľadiska, ale pre mladých predstavujú aj obavy, či ich budú vedieť v budúcnosti splácať, aj toto vyplýva z prieskumu, ktorého výsledky agentúre SITA poskytol Ľuboš Pajerský zo spoločnosti eCall Slovakia. Ľuďom položili otázku: „Čo je podľa vás príčinou nízkej pôrodnosti na Slovensku?“

Takmer štvrtina opýtaných Slovákov vníma nízku pôrodnosť ako problém zosúladenia pracovného a osobného života. Podľa 12,6 percenta respondentov je príčinou nízkej pôrodnosti preferovanie kariéry. Založenie rodiny tak mladí odkladajú na neurčito, ukázali výsledky prieskumu.

Päť percent opýtaných zastáva názor, že mladí si chcú užívať slobodu

Na druhej strane, 11,5 percenta opýtaných Slovákov si myslí, že vysoké pracovné nasadenie nie je prejavom karierizmu, ale strachu zo straty zamestnania. Finančnú náročnosť ako dôvod nízkej pôrodnosti vidí 7,3 percenta ľudí v prieskume.

Päť percent opýtaných zastáva názor, že mladí si chcú užívať slobodu a partnerské vzťahy považujú za nestabilné, preto si nezakladajú rodiny. Zvyšných 10,4 percenta opýtaných sa vyjadrilo, že nízka pôrodnosť nespočíva v ničom konkrétnom, že žijeme v dobe, keď neistota vládne vo všetkých sférach. Na otázku nevedelo alebo nechcelo odpovedať 2,7 percenta respondentov.

Spoločnosť eCall Slovakia sa v prieskume zamerala aj na názory Slovákov na aktuálnu rodinnú politiku.

Opýtaní odpovedali na otázku: „Ako by sa mala zmeniť rodinná politika, aby sa na Slovensku rodilo viac detí?“

Ak by štát vedel mladým poskytovať nájomné byty, 24,7 percenta respondentov uviedlo, že by sa počet narodených detí zvýšil. Zvýšenie rodičovského príspevku by privítalo 15,3 percenta opýtaných. Desať percent respondentov vidí problém v nedostatočných možnostiach pre rodičov s malými deťmi pracovať na skrátený úväzok. Preto si myslia, že prácu na čiastočný úväzok treba sprístupniť aj pre mladé rodiny.

Zvýšenie rodinných prídavkov by privítalo 9,4 percenta opýtaných, 7,4 percenta si myslí, že pracujúcim rodičom by mal štát poskytnúť výrazné daňové úľavy. Štátom garantované miesto v materskej škole by bolo výrazným progresom rodinnej politiky podľa 2,5 percenta respondentov.

Väčšiu dostupnosť jaslí by privítalo takmer päť percent ľudí. No 22,3 percenta opýtaných Slovákov si myslí, že rodinná politika je vo všeobecnosti zanedbávaná téma. Slovensko podľa nich potrebuje rodinnú politiku zlepšiť vo všetkých ponúknutých možnostiach, pretože bez nich pôrodnosť len veľmi ťažko porastie. Na druhú otázku nevedelo, resp. nechcelo odpovedať 3,4 percenta opýtaných.

Spoločnosť eCall Slovakia robila telefonický prieskum verejnej mienky od 7. do 21. januára na vzorke 1 284 respondentov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia