Na Slovensku vlani zadržali tisícky falošných eurobankoviek

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peniaze
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 25. januára (WEBNOVINY) – V minulom roku bolo na Slovensku zadržaných 3466 falošných eurových bankoviek. Ako ďalej informovala Národná banka Slovenska, v porovnaní s predchádzajúcim rokom je to nárast takmer o 30 percent.

V hotovostnom peňažnom obehu bolo zadržaných 2071 kusov. Zvyšné falzifikáty odhalili orgány činné v trestnom konaní pred ich uvedením do obehu, a preto podľa centrálnej banky neohrozili peňažný obeh.

Najväčší podiel tvorili vlani falzifikáty v hodnote 500 eur. Z nich prevažnú časť odhalili pred ich uvedením do obehu. Medzi najpočetnejšie falzifikáty zadržané v hotovostnom peňažnom obehu patrili nominálne hodnoty 50 eur s podielom 47,7 percenta a 100 eur s podielom 24,5 percenta.

Falošných mincí v obehu bolo v minulom roku na Slovensku zadržaných 2724 kusov. To predstavuje v porovnaní s rokom 2013, v ktorom bolo v obehu zachytených 5752 falzifikátov, pokles o 53 percent. Najčastejšie falšované boli mince nominálnej hodnoty dve eurá a ich podiel predstavoval 74,8 percenta.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie NBS Národná banka Slovenska