Ruský parlament schválil bankám podporu v miliardách dolárov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

MOSKVA 19. decembra (WEBNOVINY) – Dolná komora ruského parlamentu v piatok v zrýchlenom konaní schválila návrh zákona, ktorý umožní bankám získať od štátu pomoc v celkovom objeme až 16,5 miliardy dolárov. Peniaze môžu banky čerpať už začiatkom budúceho roka, uviedol minister financií Anton Siluanov.

Zákon nešpecifikuje, ktoré banky by sa mohli uchádzať o pomoc, podľa ministra však pri ich výbere bude rozhodujúca miera, v akej dokážu poskytovať úvery širšej ekonomike. Podobným spôsobom Rusko svoje banky podporilo už počas finančnej krízy v rokoch 2008 a 2009. Pred nadobudnutím účinnosti musí zákon schváliť horná komora parlamentu a následne podpísať ruský prezident Vladimir Putin.

Ruská ekonomika smeruje do recesie a ruský rubeľ od začiatku roka voči doláru stratil 45 percent hodnoty. Rubeľ je pod tlakom prudko klesajúcich cien ropy a západných sankcií, ktoré zasiahli export krajiny a obmedzili prílev investícií.

Terčom sankcií sú aj najväčšie štátom vlastnené banky Sberbank a VTB. Ruská centrálna banka od začiatku roka investovala do stabilizácie meny viac ako 80 miliárd dolárov. V snahe zastaviť prepad rubľa a zmierniť infláciu centrálna banka v utorok prudko zvýšila hlavnú úrokovú sadzbu o takmer sedem percentuálnych bodov na 17 percent.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Vladimir Putin