Opozícia napadne novelu o dani z príjmov na ústavnom súde

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Justicia, sudy, kladivko
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 30. októbra (WEBNOVINY) – Ani nie hodinu po schválení rozsiahlej novely zákona o dani z príjmov už opozícia avizovala jej napadnutie na Ústavnom súde SR. Poslanec Jozef Kollár totiž tvrdí, že schválené zmeny v odpisoch sú retroaktívne. Doba odpisovania nevýrobných nehnuteľností sa totiž zdvojnásobuje z 20 na 40 rokov a predĺženie sa bude podľa schváleného znenia uplatňovať aj na majetok, ktorý podnikatelia nadobudnú pred 1. januárom budúceho roku a teda ho už odpisujú podľa súčasných pravidiel.

„Chcem vyzbierať 30 podpisov od opozičných poslancov a podať podanie na ústavný súd práve kvôli retroaktivite,“ vyhlásil Kollár na štvrtkovej tlačovej konferencii. Znenie zákona sa v tejto súvislosti pokúsil zmeniť aj v pléne pozmeňujúcim návrhom. Podľa neho sa mali nové pravidlá odpisovania uplatňovať až na majetok obstarávaný po 1. januári budúceho roku. Poslanci však jeho návrh neschválili.

Podľa Kollára pôjdu peniaze na neproduktívne výdavky

Celkovo pritom Kollár považuje novelu zákona o dani z príjmov za skryté zvyšovanie daní, za veľký transfer peňazí od podnikateľov do štátnej kasy. „Bolo by to úplne v poriadku, ak by tieto zdroje boli použité na skvalitňovanie verejných služieb, znižovanie deficitu alebo by sa vrátili do ekonomiky napríklad vo forme znížených odvodov. Pôjdu však na krytie neproduktívnych štátnych výdavkov,“ tvrdí.

Navyše, rozsah prijatých zmien podľa neho zodpovedá výraznému zvýšeniu samotnej dane z príjmu. Podľa neho vláda vďaka schváleným zmenám počíta v nasledujúcich troch rokoch s dodatočnými príjmami na úrovni 840 miliónov eur. „Je to to isté, keď to prepočítame na daň z príjmov, ako keby vláda zvýšila daň z príjmov právnických osôb z 22 percent na 25 percent,“ povedal Kollár.

Navyše, rozsah zmien, ktoré vládni poslanci schválili, podľa neho výrazne komplikuje daňový systém, ktorý by mal byť našou komparatívnou výhodou. „Daňové zmeny by sa mali robiť skalpelom a nie kladivom, ako to robí Peter Kažimír,“ dodal.

Ku kritike zmien v daňovom zákone sa pridali aj Kollárovi opoziční kolegovia z SaS. Jozef Mihál tvrdí, že vláda sa pri zmenách v odpisoch správa príliš krátkozrako. Zvýši si síce príjmy v budúcom roku, zároveň však znižuje rozpočtové príjmy budúcich vlád a ohrozuje tak udržateľnosť verejných financií. Podľa liberálov by mal byť prístup štátu k odpisom úplne opačný. „Myslíme si, že podnikatelia by mali mať možnosť nastaviť si odpisy, ako chcú,“ tvrdí Mihál.

Kažimír s kritikou nesúhlasí

Minister financií Peter Kažimír však s kritikou z radov opozície nesúhlasí. Tvrdí, že podstatná časť príjmov z tejto novely, ktoré by mali budúci rok dosiahnuť 265 miliónov eur, by mala do rozpočtu prísť vďaka lepšej efektivite výberu a pokračujúcemu boju proti daňovým únikom. „Ak vyberieme na hociktorej dani viac peňazí, neznamená to, že zvyšujeme daňové zaťaženie. Snažíme sa o spravodlivejšie rozloženie tohto zaťaženia. Žijeme v prostredí, kde je zvykom obchádzať daňové zákony,“ povedal po schválení novely v parlamente minister.

Podstatné podľa Kažimíra pritom je, že zásadné opatrenia z návrhu sa netýkajú malých a stredných podnikateľov, ale veľkých firiem či finančných inštitúcií. „Je to zákon, ktorý je veľmi dôležitý pre stavbu rozpočtu na ďalšie roky, znižujeme deficit, vykročili sme správnou nohou k vyrovnanému rozpočtu v roku 2017,“ hovorí.

Reagoval aj na iniciatívu poslanca Kollára, ktorý chce návrh napadnúť na Ústavnom súde SR. Kažimír tvrdí, že vláda návrh za retroaktívny nepovažuje. „Je to podobná téma ako pri odpisovaní strát, ktorá je na ústavnom súde. Je to legitímne právo poslancov sa obrátiť na ústavný súd, ale podotýkam, že preberali sme túto tému s legislatívcami a názory právnikov sú iné ako pána poslanca,“ konštatoval.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jozef KollárJozef MihálPeter Kažimír
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republikyÚstavný súd SR