Ceny ropy klesli o štvrtinu, zlato rástlo pre slabnúci dolár

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ropa
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 21. októbra (WEBNOVINY) – Ceny ropy v pondelok oslabili. Ropa Brent klesla pod hranicu 86 dolárov za barel. Dôvodom boli obavy z rastúcich dodávok a stagnujúci dopyt. Pokles cien však tlmili očakávania výsledkov čínskej ekonomiky za tretí kvartál. Investori tiež sústredili svoju pozornosť na akékoľvek náznaky prerušenia dodávok.

Ceny ropy od júna tohto roku poklesli o viac než 25 percent pre veľké zásoby ropy, náznaky slabého rastu dopytu po rope a náznaky, že kľúčoví producenti ropy, predovšetkým zo Saudskej Arábie, nemajú v úmysle znižovať produkciu ropy. Britská ropa Brent klesla do 19:45 GMT o 69 centov na 85,47 dolára za barel, pričom v minulom týždni oslabila pod úroveň 83 dolárov za barel, čo je najnižšie od roku 2010. Ľahká americká ropa zlacnela o 4 centy na 82,71 dolára za barel.

Ceny zlata však v pondelok posilnili. Pozitívne ich totiž ovplyvnili klesajúci dolár a zvýšenie dopytu pred nadchádzajúcimi oslavami sviatku Diwali v Indii. Dolár sa voči košu hlavných svetových mien prepadol o 0,2 percenta. Ceny zlata v minulom týždni vzrástli už druhýkrát v rade, a to aj napriek oslabeniu vo štvrtok a v piatok.

Podľa analytikov by však neskôr mohli na ceny zlata vyvíjať tlak oživenie akciových trhov a rast americkej ekonomiky. Spotová cena zlata vzrástla do 19:14 GMT o 0,6 percenta na 1 245,55 dolára za uncu. Aprílové dodávky žltého kovu na divízii COMEX newyorskej komoditnej burzy zdraželi o 5,70 dolára na 1 244,70 dolára za uncu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia