Únia zrejme Talianom odmietne návrh rozpočtu na rok 2015

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Taliansko
Foto: SITA/AP

BRUSEL 21. októbra (WEBNOVINY) – Taliansky minister hospodárstva Pier Carlo Padoan očakáva, že Európska komisia (EK) zverejní hodnotenie návrhu budúcoročného talianskeho štátneho rozpočtu 29. októbra. Toto načasovanie naznačuje, že EK návrh rozpočtu Talianska na budúci rok zamietne.

Rozhodnutia zverejnené na konci mesiaca totiž skoro určite znamenajú zamietnutie rozpočtu. „Sme v kontakte s EK. Komisia sa vyjadrí 29. októbra,“ povedal Padoan. Talianske ministerstvo hospodárstva tieto slová ďalej nekomentovalo.

Podľa sprísnených rozpočtových pravidiel členské krajiny eurozóny posielajú EK návrhy rozpočtov na schválenie. Ak EK objaví významný nesúlad s pravidlami EÚ, môže krajinu požiadať, aby návrh rozpočtu prepracovala. Návrh talianskeho rozpočtu na budúci rok počíta s deficitom, ktorý je v rámci troch percent hrubého domáceho produktu (HDP), je teda v súlade s pravidlami EÚ.

Tempo znižovania deficitu v štrukturálnom vyjadrení je však pomalšie, než Taliansko prisľúbilo. Rozpočtový plán Talianska počíta so znížením štrukturálneho deficitu o 0,1 % HDP. Jeden z predstaviteľov EÚ však minulý týždeň pre agentúru Reuters povedal, že EK očakávala zníženie o 0,7 % HDP.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Pier Carlo Padoan