Euro kleslo voči doláru, na menu vyvíja tlak aj Ukrajina

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Euro Dolár
Foto: Ilustračné, SITA/AP

LONDÝN 1. septembra (WEBNOVINY) – Spoločná európska mena v pondelok voči doláru oslabila na ročné minimum, keďže investori počítajú s ďalším oslabením eura pred tohtotýždňovým zasadnutím Európskej centrálnej banky, ktoré by mohlo priniesť ďalšie uvoľnenie menovej politiky. Euro kleslo voči doláru počas ázijského obchodovania na 1,3119 USD/EUR.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Oproti britskej libre euro oslabilo na 0,7892 GBP/EUR, čo predstavuje päťtýždňové minimum. Na menu tiež vyvíjali tlak obavy z dôsledku ukrajinskej krízy na krehké oživenie eurozóny. Negatívne ho ovplyvnili aj pondelňajšie údaje agentúry Markit, podľa ktorých sa rast aktivity v priemyselnom sektore eurozóny v auguste spomalil o niečo viac, ako sa pôvodne očakávalo.

Index nákupných manažérov (PMI) priemyselného odvetvia podľa konečných údajov agentúry minulý mesiac oslabil na najnižšiu úroveň za viac ako rok, a to na 50,7 bodu z júlovej hodnoty 51,8 bodu. Nemecký spracovateľský priemysel v auguste spomalil rast na jedenásťmesačné minimum a index francúzskej priemyselnej aktivity zostal v sledovanom mesiaci aj naďalej pod hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast od poklesu.

Na stredoeurópskych devízových trhoch do 12:47 SELČ posilnila česká koruna o 0,15 % na 27,730 CZK/EUR, maďarský forint o 0,10 % na 314,650 HUF/EUR a poľský zlotý o 0,05 % na 4,210 PLN/EUR.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia