Ceny ropy vzrástli, dôvodom je prehĺbenie krízy na Ukrajine

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ropa
Ťažba ropy. Foto: SITA/AP

NEW YORK/LONDÝN 1. septembra (WEBNOVINY) – Ceny ropy v piatok posilnili. Dôvodom boli obavy, že prehĺbenie krízy na Ukrajine môže vyvolať uvalenie ďalších sankcií na ruský energetický sektor.

Rusko je najväčším európskym dodávateľom ropy, uhlia a zemného plynu. Podľa údajov Európskej únie pokrýva približne tretinu dopytu po všetkých týchto palivách, za čo dostane asi 250 mld. USD ročne. Predstavuje to približne dve tretiny štátnych príjmov.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Ropu Brent tiež ovplyvnili vyjadrenia z Ukrajiny, podľa ktorých ruské vojská vstúpili na Ukrajinu, aby podporili promoskovských rebelov. Októbrové dodávky britskej ropy Brent zdraželi o 73 centov na 103,19 USD za barel. Ľahká americká ropa posilnila o 1,41 USD na 95,96 USD za barel.

Obrazom: Ukrajinci opúšťajú domovy, východ sa mení na ruiny

Ceny zlata v piatok oslabili pre rast dolára a amerických akcií. Paládium však posilnilo na 13,5 mesačné maximum. Podporili ho totiž obavy z neistých dodávok z Ruska, ktoré je najväčším svetovým výrobcom kovu. Napätie vzrástlo po tom, ako ukrajinská vláda požiadala parlament a prezidenta, aby urýchlene schválili zákon umožňujúci zmenu štatútu krajiny v záujme jej budúceho vstupu do severoatlantickej aliancie (NATO). Kyjev tak reagoval na rozhodnutie bezpečnostných orgánov vo svetle vývoja na východe Ukrajiny, kde podľa vlády na strane povstalcov bojujú stovky ruských vojakov.

Spotová cena paládia vzrástla do 18:42 GMT o 1,3 % na 909,55 USD za uncu. Decembrové dodávky paládia na komoditnej burze NYMEX zdraželi o 11,45 USD na 909,55 USD za uncu. Spotová cena zlata oslabila o 0,3 % na 1 286,35 USD za uncu. Decembrové dodávky žltého kovu na divízii COMEX newyorskej komoditnej burzy zlacneli o 3 USD na 1 287,40 USD za uncu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať