Úvery rástli ku koncu júna rýchlejšie než vklady

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Hypotéka, peniaze

BRATISLAVA 27. augusta (WEBNOVINY) – Zatiaľ čo stav úverov sa ku koncu júna medziročne zvýšil o 11 %, tak stav vkladov za rovnaké obdobie vzrástol len o 2,9 %.

Ako ďalej vyplynulo z analýzy Poštovej banky, ktorá vychádzala z údajov Národnej banky Slovenska, priemernému Slovákovi tak za posledný rok na účtoch pribudlo približne 138 eur.

Sporiť sa stále oplatí

„Prostredie nízkych úrokových sadzieb teší vždy viac dlžníkov než tých, ktorí majú tendenciu sporiť. Lacnejšie úvery na nehnuteľnosti či spotrebu totiž môžu motivovať k zadlženiu sa aj tých, ktorí by si za iných okolností na vysnený byt, auto či spotrebič radšej nejaký čas šetrili,“ skonštatovala analytička Poštovej banky Dana Vrabcová.

Hodnota vkladov domácností v slovenskom bankovom sektore dosiahla na konci júna 26,3 mld. eur. Z toho 34 %, teda 8,9 mld. eur, skončilo podľa vyjadrení analytičky Poštovej banky na bežných účtoch. Práve tie podľa Vrabcovej zaznamenali v medziročnom porovnaní najvýraznejší nárast, konkrétne o 20 %. Stalo sa tak podľa nej predovšetkým na úkor termínovaných vkladov od jedného do dvoch rokov.

Hoci úrokové sadzby na termínovaných vkladoch sú v súčasnosti nižšie ako napríklad pred dvoma rokmi, podľa Vrabcovej to neznamená, že sporiť sa neoplatí. K zhodnocovaniu úspor totiž prispieva podľa nej aj skutočnosť, že ceny na Slovensku v tomto roku nerastú.

Slováci reálne nezarobili

„Po zohľadnení inflácie tak vklady v bankách reálne zarábajú. A to vždy neplatilo ani v čase, keď boli úrokové sadzby na vkladových produktoch vyššie ako dnes,“ povedala Vrabcová.

Ako ďalej doplnila, napríklad v januári 2012 predstavovala priemerná úroková sadzba na novom termínovanom vklade do jedného roka 2,3 %. Miera inflácie však v roku 2012 dosiahla 3,6 %. To podľa analytičky znamená, že po očistení o cenový rast Slováci reálne nezarobili. V súčasnosti je situácia iná. Hoci úroková sadzba pre ročný termínovaný vklad je nižšia a dosahuje v priemere 1,6 %, inflácia z úrokov neukrajuje podľa Vrabcovej nič.

Podľa údajov Európskej centrálnej banky a prepočtov analytického tímu Poštovej banky mal na konci júna tohto roka Slovák v banke uložených v priemere 5 156 eur. Najvyššie úspory v Európskej únii mali pritom Luxemburčania. V tejto krajine na jednu osobu pripadá bankový vklad vo výške až 85 282 eur. To je teda 16,5-krát viac ako na Slovensku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia