Euro oslabilo voči doláru pre pokles inflácie v eurozóne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Dolár euro
Foto: Ilustračné, SITA/AP

LONDÝN 31. júla (WEBNOVINY) – Euro voči doláru vo štvrtok mierne kleslo a obchodovalo sa v blízkosti deväťmesačného minima. Dôvodom oslabenia boli údaje o inflácii, na základe ktorých klesla inflácia v eurozóne na najnižšiu úroveň od vrcholu finančnej krízy pred piatimi rokmi. To bude ďalej vyvíjať tlak na Európsku centrálnu banku (ECB), aby ďalej uvoľňovala menovú politiku. Dolár podporili správy o zotavení americkej ekonomiky. Pozitívne ho ovplyvnili aj očakávania, že americkí zamestnávatelia vytvorili v júli 233 tis. neagrárnych pracovných miest.

Euro voči doláru oslabilo na 1,3386 USD/EUR po tom, ako počas skoršieho obchodovania kleslo takmer až na 1,3368 USD/EUR, čo je najmenej za posledných deväť mesiacov. Túto hranicu dosiahlo euro v stredu. Dolár voči japonskému jenu vzrástol až na štvormesačné maximum, ktoré predstavuje 103,15 JPY/USD.

Stredoeurópske devízové trhy vo štvrtok voči euru oslabili. Česká koruna do 14:05 SELČ klesla o 0,41 % na 27,558 CZK/EUR. Nadol ju tlačili najmä vyjadrenia českej centrálnej banky, ktorá potvrdila, že mieni pokračovať v intervenciách na devízovom trhu s cieľom udržať slabý kurz českej koruny. Hodnota forintu sa znížila o 0,21 % na 312,350 HUF/EUR a poľský zlotý oslabil o 0,17 % na 4,167 PLN/EUR.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie ECB Európska centrálna banka